IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета по богатство на биоразнообразието в горите в Европа

Повече от половината, или 55% от горските територии у нас попадат в Натура 2000

17:12 | 12.10.14 г.
България е трета по богатство на биоразнообразието в горите в Европа

„България е третата най-богата страна в Европа по биоразнообразие на горите си. От всички природни ресурси в страната те заемат най-голям дял, имат комплексно значение и затова е необходимо отговорно да се стопанисват”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов в презентация на тема „Горският сектор в Република България” по време на Годишната среща на Съюза на Европейските лесовъди, приключила днес в Несебър.

Горските територии в страната са 4,18 млн. ха, или 37% от територията на България, като около 67% от тях са широколистните, каза Костов, цитиран от пресцентъра на министерството. Обемът дървесина в тях е 650 млн. куб. м, годишният прираст е 14,4 млн. куб. м, а добивът на дървен материал от регенерирани и отгледни сечи е около 8 млн. куб. м по официална статистика.

Повече от половината, или 55% от горските територии у нас попадат в екологичната система от защитени зони в Европейския съюз Натура 2000.

Костов подчерта, че в горския сектор работят добре подготвени специалисти, които стопанисват 3 национални парка, 11 природни парка и 700 защитени зони с горски територии.

Важна задача секторът има и по отношение на управлението на речните басейни в горските територии. Изградените в страната баражи и прагове са 617 хил. куб. м, 395 хил. куб. м са малките каменни прагове, 597 хил. кв. м плетове, 428 хил. м ниски преградни речни плетове и 194 хил. ха анти-ерозионно залесяване.

130 хил. са регистрираните ловци у нас, стана ясно още от прессъобщението.

Страната ни участва в общоевропейската борба с климатичните промени с програма от мерки за адаптация на горите към изменението на климата.

В Националната стратегия за развитието на горския сектор в България за периода 2013-2020 е посочено: "Към 2020 г. България ще има жизнени, продуктивни и многофункционални гори; устойчив, конкурентоспособен и иновативен горски сектор; запазил биологичното разнообразие, качеството и количеството на водните ресурси в горските територии. Секторът ще продължи да подпомага икономическото развитие на страната, като осигурява подходящи условия за реализация на работниците и служителите в него, и като разширява до максимум усилията за смекчаване на последиците от изменението на климата и ще гарантира поддържането на здравословна околна среда”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още