Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е търсила помощ за борба с корупцията от ЕК, но не я получила

ЕК ще публикува специфични препоръки за борба с корупцията през 2022 г., обяви Илва Йохансон

България е търсила помощ за борба с корупцията от ЕК, но не я получила

Снимка: Архив Ройтерс

Български чиновници са искали техническа подкрепа от Европейската комисия за борба с корупцията, но така и не са я получили. Това коментира европейският депутат Даниел Фройнд ("Зелените") по време на дебати в Европейския парламент, посветени на санкциите по закона "Магнитски", наложени на трима български граждани.

Положението в България е много по-тежко от записаното в докладите на ЕК, категоричен беше депутатът и допълни, че коментира ситуацията на базата на свои посещения в страната ни и разговори с представители на институциите. Депутатът говори за "торби с пари", които се давали в българските министерства, и критикува липсата на реакция от страна на Брюксел за тези сигнали.

Още по темата

ЕК е готова да помага на всички страни за борбата с корупцията и изпирането на пари, отговори комисарят Илва Йохансон, в чието портфолио са вътрешните работи на ЕС. Тя припомни, че през юли Брюксел е предложил съставянето на нова надзорна агенция, която да отговаря за борбата с корупцията.

Европейската комисия изготви доклади за върховенството на закона в страните от общността в две последователни години и през 2022 г. вече ще има и специфични препоръки за действия, обяви още комисарят пред европейските депутати.

Тя отбеляза, че санкциите по закона "Магнитски" са отбелязани в последния доклад за България (темата беше засегната в бележка под линия - б.ред.).

Йохансон увери депутатите, че борбата с корупцията е сред приоритетите на ЕК, защото тези практики насърчават престъпността. Тя допълни още, че САЩ споделят европейските усилия за борба с корупцията и се тревожи за изнесените данни. Като цяло обаче Комисията няма правомощията и капацитета да се бори с тези престъпления, смята още Йохансон и посочи, че институциите, които трябва да се намесят, са ОЛАФ и Европейската прокуратура.

По време на дебатите българският евродепутат Елена Йончева попита дали ЕК е имала информацията, на базата на която САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" и ако да - защо не са действали. Нейни колеги също поискаха коментар защо Брюксел не е направил нищо по отношение на санкциите и призоваха за мониторинг, който да следи за спазването на закона и правата на човека в ЕС, както и общ европейски полицейски орган.

Ангел Джамбазки пък защити България с коментар, че има няколко нарочени държави, сред които България и Унгария, за които се заявава, че са източник на корупционни практики и други нарушения, а всички останали са "чисти като сълза". "Корупцията се доказва от съда с влязла в сила присъда", категоричен беше българският представител в ЕП.

"Как може Вашингтон да види корупцията, а ние тук - не?", коментира и Петър Витанов. Той беше категоричен, че ЕК си "затваря очите" за нарушения в България от години. Докладите за страната от години са "пълни с клишета" за борбата с корупцията и престъпността.

Друг български евродепутат - Илхан Кючюк, пък заяви, че в България има "един кръг "Капитал" и олигарх Иво Прокопиев", отбелязвайки, че няма доказателства за нарушения от страна на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Според Кючюк "олигархичният кръг "Капитал" участва в управлението на страната.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
Dr. Vatnikov до: serafima
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ааа изпълзвя на светло, друфарко комсомолка, правеща се на костовистка! Лъсна ти дъртия червен за..ик!
0
 
0
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чета изказванията на българските депутати и се чудя какво правят там...нищо чудно, че резултати липсват.
1
 
1
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Патологичната дРусофобия води до психични отклонения. Такива хора са за съжаление.
2
 
1
 
4
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ку-ку... :-0
2
 
2
 
3
дядя Вова до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Вата, платената 5-та колона мамкини революционери и кукловодите им така викат. Но те Божиите заповеди вкл. "Не лъжи!" за вас нямат стойност.

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.