IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Германия бяха извадени от процедурата за прекомерен бюджетен дефицит

Понижаването на бюджетния дефицит на двете страни през 2011 г. под максималните норми от Пакта за стабилност и растеж, са основание за решението

16:26 | 22.06.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
България и Германия бяха извадени от процедурата за прекомерен бюджетен дефицит

Съветът на министрите на икономиката и финансите на държавите-членки на Европейския съюз (т. нар. ЕКОФИН) по препоръка на Европейската комисия извади България и Германия от списъка на страните, за които има отворена процедура за прекалено голям бюджетен дефицит, се посочва в изявление на ЕКОФИН, публикувано след обсъждането на въпроса на днешното заседание в Люксембург, съобщи РИА Новости.

Основание за решението е понижаването на бюджетния дефицит на двете страни под 3% от брутния им вътрешен продукт, както и положителните прогнози за 2013 г.

По последни данни на Евростат бюджетният дефицит на България през 2011 г. е бил 2,1% от БВП при 3,1% през 2010 г., а на Германия – 1,0% от БВП при 4,3% през 2010 г.

Процедурата за съкращаване на дефицита за България бе отворена през юли 2010 г., като от ЕКОФИН тогава поискаха той да падне под 3% от БВП не по-късно от 2011 г. За целта мерките за консолидирането на бюджета трябваше според съвета на министрите да достигат най-малко 0,75% от БВП през 2011 г.

От ЕК прогнозират, че бюджетният дефицит на България през 2012 г. ще достигне 1,9% от БВП, а през 2013 г. - 1,7% от БВП.

Вчера министрите на финансите на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) препоръчаха Германия да бъде извадена от процедурата за прекалено голям дефицит.

Процедурата за принудително намаляване на бюджетния дефицит на Германия започна през декември 2009 г. и тогава ЕКОФИН поиска Германия да го приведе в съответствие с нормите на Пакта за стабилност и растеж не по-късно от 2013 г. За целта съветът поиска от Германия да предприеме мерки за бюджетна консолидация от най-малко 0,5% от БВП годишно за периода 2011-2013 г.

И за настоящата година Германия планира бюджетен дефицит от 1%, а за следващата – 0,5%, което до голяма степен съответства и на прогнозите на ЕК, се посочва в съобщението на ЕКОФИН.

Голям брой от държавите в ЕС не изпълняват нормите, залегнали в Пакта за стабилност и растеж, ограничаващи бюджетния дефицит до 3% от БВП, като 21 страни преминават в момента през процедура за принудителното му понижаване.

Те са длъжни да представят на ЕК бюджетните си планове и програми за мерки за намаляването на бюджетния дефицит до няколко години. ЕК проверява изпълнението на плановете и ако страните не се вместват в поставените цели, изисква допълнителни мерки за затягане на коланите.

От 2012 г. на държавите от еврозоната, които не изпълняват плановете за понижаване на дефицитите, могат да бъдат налагани глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Вероятно по техни разчети, /на тройната коалиция/ доверието в сегашното правителство би трябвало да е под 20% като резултат от действията им през последната, а и не само, година от мандата им! Личи по изявите им, че кукловодите зад тях, са изнервени от развитието на нещата и ги притискат за изяви! :Dps: нямам партийни пристрастия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Е, нали уж имахме нисък дефицит, какви са сега тези процедури дето ни вадят от тях:)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
А тези който не са извадени от процедурата за прекомерен бюджетен дефицит, какво ще се случи с тях?!?Може би ще ги накажат... 100 пъти аве мария и 100 пъти господи простими.Ще ги накажат с едни солидни кредити и още по-солидни лихви и като не могат и тях да плащат, ще почне опрощаване... бог да прости.Всички банкстерски фирми знаеха че като раздадат всичко което имат и спрат кредитиранети, ще ги спасят с народна пара, която пак на народа ще дават под формата на лихва. Е що не се набълбукахме и ние с едни стотици милиарди евра? Както всички разбира се или ние сме някакъв експеримент? Съвсем скоро всички държави ще имат трилион ни дългове, но към кой? Кой ги е изработил тези кинти? Или е правилно да попитам ги е напечатил? Ми тогаз да печатим и да връщаме напечатеното и да си живеем живота без лихварите обсебили целият свят с порочната финансова система от която 99% от хората са потърпевши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Важното е че сме извадени от процедурата за прекомерен бюджетен дефицит въпреки неимоверните усилия на БСП и Сие да оставят следващите на хляб и вода за 3-4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Експертите са на мнение, че това са цифри от Статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Също така искам да дообесня, защото БТВ даде лъжлива информация, позовавайки се на Министерството на Финансите, същото го видях и в инвестор - България НЕ ОТГОВАРЯ за критериите за приемането на еврото. БНР специално зададе въпрос към ЕЦБ, те бяха така любезни да отговорят: http://***.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4911131Ще бъда доволен ако и Инвестор публикуват такава статия, за да нямаме прикриване на информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Резултата от процедурата за прекомерен бюджетен дефицит можеше да бъде спирането на субсидиите от Брюксел и сега тази опасност напълно изчезна за България и Германия! Преди някой да пита ще му обясня, че Германия също получава пари по различни програми, но много по малко от колкото внася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
Т.е. България и Германия няма да получат прясно напечатени пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още