Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България и Грузия се заемат с проект за подводен интернет кабел през Черно море

Премиерите Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе се договориха за засилване на фериботните връзки

България и Грузия се заемат с проект за подводен интернет кабел през Черно море

Снимка: БТА

България и Грузия ще се заемат с проект за подводен интернет кабел през Черно море и ще засилят фериботните връзки. Това договориха двамата премиери Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе днес в София, стана ясно от изявленията им след срещата.

Икономическите ни връзки се развиват ползотворно, а в последните години България е в топ 10 на търговските партньори на Грузия, заяви Бахтадзе. 

Той отбеляза, че с Борисов са обсъдили  увеличаването на капацитета на фериботните връзки между България и Грузия през Черно море.

Още по темата

„Оптимист съм, че в близко бъдеще ще можем да оповестим създаването на нов дигитален коридор, който свързва България с Грузия, Изтока със Запада“, каза Бахтадзе и заяви, че това е уникален проект за региона.

„Сега имаме два ферибота на седмица, амбицията ни е да ги направим по два на ден, което ще е добре за екологията и бизнеса“, заяви Бойко Борисов. Той посочи, че двете държави трябва да премахнат административните пречки и да подготвят  инфраструктурата в двете страни да поеме тези товарли.

„Усилено строим „Хемус“, с подебен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна“, каза Борисов.

По думите му след 10-годишни коментари за фериботните връзки сега е планиран напредък в срок от 3 – 4 месеца.

За кабела за пренос на данни Борисов каза, че има желаещи инвеститори и „даваме възможност на целия Каспийски регион да ползва интернет“. „Този проект отговаря на нашето законодателство и сме готови да стартираме“, заяви премиерът.

Третият обсъден проект е износът на електроенергия от Грузия, която е развила големи мощности при водноелектрическите централи и пренос през Черно море до България.

По такъв проект работят Норвегия и Германия, заяви Борисов.

Според него тези проекти ще засилят стокооборота между двете страни. 

Мамука Бахтадзе благодари на България за подкрепата, оказана в процеса на присъединяване на страната към ЕС и НАТО, както и за подкрепата за териториалната цялост на страната, и отправи поздрав за  140-та годишнина от приемането на първата българска конституция.

Бойко Борисов посочи, че Грузия е напреднала повече от Украйна и Молдова по пътя към ЕС и „би трябвало да ги извадят от пакета“.

По повод пожара в Нотр Дам Борисов каза, че България може да предложи изключителни реставратори и живописци, които да участват във възстановяването на катедралата.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В това е силата на премиера - да си ТУРИ слушалки на ушите, да хване с ръце яко катедрата и да да се прави на Буда, пардон, на Мюфтия, пардон на Бог, като занарежда като последна инстанция в света велики и светли дела. Защо не се сещам за нито едно завършено, като започнем с няколко пъти посещение в Катар, танц със саби, пренощувания в Турция и прелитания до Германия???.

Още от Икономика и политика
Радев: Писмеността и духовността са вградени в темелите на нашата държавност