IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция започват работа по жп коридор, който ще свърже няколко пристанища

На 6 септември ще се подпише меморандум между двете страни, подобен проект може да се финансира по плана "Юнкер" според транспортния министър Ивайло Московски

16:33 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

България и Гърция ще подпишат меморандум на 6 септември в гръцкия град Кавала, с който ще стартират дейности по обособяването на транспортен коридор "Sea2Sea". Това каза на пресконференция министърът на транспорта Ивайло Московски.

"Целта е интегрираност, свързаност, развитие на индустрията по протежението на този коридор", каза министър Московски.

Той уточни, че транспортният коридор е комбинация на железопътна и пристанищна инфраструктура.

Коридорът ще свърже пристанищата Солун, Кавала и Александруполис чрез железопътна връзка през Свиленград с българските пристанища Бургас и Варна и дунавското пристанище Русе.

Индикативната стойност на проекта в българския участък е 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва бъдат изградени за около 10 години. 

Московски уточни, че анализите за норми на възвращаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави.

Обсъждат се вариантите и начините за финансиране на проекта.

"Проектът би могъл да намери интерес сред значителна част инвеститори, да бъде финансиран по плана "Юнкер", или да провокира интереса на Европейската инвестиционна банка и другите големи банки", поясни транспортният министър.

По думите му проектът създава алтернатива, не отнема възможността на другите транспортни трасета, по никакъв начин няма да намали и развитието на коридор №8 или на някой друг. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още