IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Китай ще си сътрудничат в областта на пристанищата

България е сериозен фактор на Балканите, твърди китайският премиер Ли Къцян по време на среща с българския си колега Бойко Борисов

14:51 | 05.11.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският премиер Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян. <em>Снимка: правителствена пресслужба</em></p>

Българският премиер Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян. Снимка: правителствена пресслужба

България и Китай ще си сътрудничат в областта на пристанищата и пристанищните индустриални паркове по силата на меморандум за сътрудничество, подписан днес от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, предава пресцентърът на правителството.

Подписването на меморандума се е състояло в Рига по време на среща на правителствените ръководители от формата 16+1 между страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Меморандумът дава база за строителство, модернизация и експлоатация на пристанища и пристанищни индустриални паркове, като насърчава страните да развиват сътрудничество посредством инвестиции, сливания и придобивания, публично-частно партньорство, проектно договаряне и доставка на оборудване, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. 

Отговорни институции за изпълнението са Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Националната комисия за развитие и реформи на Китай.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов се е срещнал с китайския си колега Ли Къцян по време на петата среща на държавните и правителствени ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, провеждаща се в Рига.

Къцян е определил България като "сериозен фактор на Балканите" и е предложил следващата среща на формата, известен като "16+1" да се проведе в София", съобщава Министерският съвет. Премиерът на Китай  е благодарил на Борисов за участието в срещата, въпреки че в България е изборен уикенд. Борисов е заявил, че след последната среща на формата през 2015 г. в България сътрудничеството с Китай вече дава резултати.

"Разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти за по-бърз и добър стокообмен между двете страни", посочил е от своя страна Борисов.

Според Ли Къцян в Китай се наблюдава ръст на българските продукти на китайския пазар и заяви, че голям потенциал за износ вижда в етеричните масла-по-специално розовото масло, земеделските и хранителни продукти- мляко и млечни продукти, месо, тютюн и други.

"Китай е наш първостепенен партньор. Индустрията също е важен сектор, по който можем да намерим сечение. Китайските инвеститори в България се увеличават и нашето желание е да привлечем повече компании в българската икономика, защото тук имаме традиционни предимства в сектори като машиностроенето, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. Разчитаме властите в Китай да насърчават китайски фирми да инвестират в България ", е подчертал от своя страна Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Тоя по височкия на снимката е БХ...за мене значи "бай .***" , за тебе не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikodim
преди 7 години
Какво е това БХ ? Пишете по-ясно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
На БХ вече са му премерили шута отзадЕ. Къде се бута между мъжете по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"България и Китай ще си сътрудничат в областта на пристанищата."на българските пристанища , за по точно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още