IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Китай създават демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието

Ще се подкрепят дейности в областта на растениевъдството и животновъдството

16:34 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Съвместна декларация за създаване на Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат 16 плюс 1 подписаха заместник-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров и Джан Таолин, заместник-министър на земеделието на Китайската народна република. 

По тази начин ще се подкрепят дейности в областта на растениевъдството и животновъдството, механизацията, селскостопанските изследвания, превенцията и контролът на заболяванията по животните, както и научноизследователската дейност.

Ще се подпомага и търговията със земеделски стоки, ще се организират изложби, обучения, конференции и семинари за земеделските и хранителните предприятия. Очаква се да се създаде платформа за електронна търговия във формат 16 плюс 1 и дистрибуторски центрове за земеделски продукти, информира агроминистерството.

По време на срещата Цветан Димитров посочи, че през последните години традиционно доброто сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието, храните и горите се развива активно и се разширява. „Ние целим привличането на китайски инвестиции в България, като Министерството ще продължи да оказва съдействие и да насърчава всички инициативи и съвместни проекти между български и китайски фирми“, допълни д-р Димитров.

Двете страни обсъдиха възможността за обмен на експерти и знания в областта на аграрната наука.

Заместник-министрите разговаряха за започналите процедури, необходими преди да започне внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти.

Джан Таолин изрази мнение, че земеделският ресурс на България е изключително богат и има потенциал. По думите му сътрудничеството между двете страни постоянно се надгражда, особено в рамките на проекти на Центъра за насърчаване на земеделието и сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още