IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Корея планират съвместен бизнес в земеделието и IT технологиите

Ще се търсят възможности за утвърждаване на български вина и кисели млека на корейския пазар

17:26 | 15.10.13 г.
България и Корея планират съвместен бизнес в земеделието и IT технологиите

Българската страна разглежда възможности за увеличаване на стокообмена с Република Корея. Двете страни ще работят за нарастване на стокообмена, който в момента е под 300 млн. долара, като приоритетни индустрии ще са земеделието и IT сектора.

Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров с корейския му колега Чой Кьонлим, зам.-министър на търговията на Република Корея. Димитров е на посещение в азиатската страна в рамките на 22-рия Световен енергиен конгрес в град Дегу и Конференция за киберпространството в град Сеул, съобщиха от икономическото министерство.

По време на визитата си в Корея Димитров се срещна с членове на Корейската асоциация на вносителите, в която членуват повече от 8000 компании, осъществяващи 75% от вноса.

Представителите на единствената корейска бизнес асоциация, ориентирана към износа, заявиха интерес към зърнени суровини, борсови стоки, машини и резервни части, потребителски стоки от България.

Бяха обсъдени и перспективи за утвърждаване на български вина и кисели млека на корейския пазар.

Заявен бе и интерес за изграждане на оранжерии за отглеждане на зеленчуци на наша територия.

Същевременно българската страна е предложила на корейски фирми да изградят научен център в български индустриални зони, в който да се разработват нови сортове семена.

По отношение на перспективите в IT сектора интерес към инвестиции у нас е проявила корейска компания от същия сектор. Фирмата е част от голям южнокорейски конгломерат в областта на информацията, телекомуникациите и полупроводниците.

Димитров се срещна и с ръководството на корейската фирма за производство на стоманени тръби, към която българската страна е предложила изграждането на нов завод у нас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още