IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Косово подготвят важни икономически споразумения

Разговорите по темата между София и Прищина започнаха, заяви посланик Едон Цана

09:09 | 19.10.18 г.
България и Косово подготвят важни икономически споразумения

Пред България и Косово няма нерешени политически въпроси. Това поставя двете страни в много ползотворно положение за съвместна работа в икономическо отношение, а разговорите по темата между София и Прищина вече започнаха. Очаква се скоро да се достигне и до важни икономически споразумения. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Едон Цана, посланик на Косово в България.

Разговорите за бъдещо сътрудничество между двете страни са проведени с министъра на икономиката Емил Караниколов.  Обсъдено е подписването на няколко споразумения, които ще насърчават бъдещите инвестиции между България и Косово и ще създадат подходящата правна рамка за тях, каза дипломатът в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. 

„Предстои седмица на България в Косово и седмица на Косово в България. Чрез последващото подписване на споразумения ще се премахне двойното таксуване, двойното данъчно облагане, ще се увеличи икономическото сътрудничество. Някои споразумения могат да бъдат подписани двустранно, други са в компетенциите на Европейската комисия“.

Като основен фокус на стокообмена между двете държави Цана посочи земеделските и индустриалните продукти, като подчерта, че ще се работи и в други сфери - енергийният сектор е част от тях.

Според него за пълноценни икономически отношения са необходими добра пътна инфраструктура и либерализация на визите, за да пътуват гражданите свободно. Цялостното изграждане на магистралата между Прищина и Скопие, което се очаква да стане факт до края на годината, би подобрило допълнително условията, смята той.

По думите му броят на косовските туристи у нас вече е значителен, а след премахването на визите за тях той би се увеличил допълнително.

Цана приветства повдигането на темата за Западните Балкани по време на българското европредседателство. „Чрез него България доказа лидерството си в региона, спомогна за подобряването на отношенията между страните в него и го превърна от маргинална в централна тема за ЕС“.

По повод на евентуална бъдеща интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС посланикът коментира и отношенията между Косово и Сърбия.

"Косово работи, за да стане член на ООН. Прищина иска да изпълни всички критерии и за членство в ЕС. За да се постигне това, е важно да има споразумение между Косово и Сърбия. Независимо какво ще бъде то, не бива да се подрива националната стабилност“.

„Важно е да се знае, че диалогът няма алтернатива и проблемът трябва да се разреши единствено по този начин. Нито Косово, нито Сърбия могат да се присъединят в ЕС без него. Косово вече заяви, че е най-пронатовската и проевропейската страна в региона. Ясно е какво иска да постигне“, обясни посланикът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още