IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Полша подписаха документи за ремонт на самолетите МиГ-29

Очаква се модернизацията на шест руски изтребителя да приключи до края на 2016 г.

17:48 | 28.08.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Министерство на отбраната</em></p>

Снимка: Министерство на отбраната

Документи за сътрудничество в областта на отбраната между България и Полша бяха подписани днес. Споразумение за сътрудничество и писмо за намерение полагат правните рамки на дейностите по ремонт и модернизация на руските изтребители МиГ-29.

Документите бяха подписани от министъра на отбраната Николай Ненчев и полския министър на националната отбрана Томаш Шемоняк, който е на посещение в България, съобщи Министерството на отбраната.

Очаква се до средата на 2016 г. да се ремонтират двигателите и агрегатите на три самолета, а до края на 2016 г. на още три.

Томаш Шемоняк заяви, че сред темите на проведените днес разговори е била и предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава и средата за сигурност в Европа. Днес той беше приет и от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев. „Подкрепата на Република Полша за запазването на оперативните способности на българските изтребители МиГ-29 затвърждава специалните отношения, които България изгражда с Полша“, е заявил президентът.

От Министерството на отбраната допълват, че 2015 г. е критична за бойната авиация на България. След средата на 2016 г. ВВС могат да останат само с 2 самолета в изправно състояние и с достатъчен ресурс.

За да не се стигне до подобно положение, България трябва да намери начин да ремонтира двигателите на МиГ-29.

С решенията от срещата на Високо равнище на НАТО в Уелс за намаляване на зависимостта на страните-членки от страни извън Алианса и Решение на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 г. относно мерки срещу Русия, възможностите са ограничени.

България се обърна към Република Полша, защото тя може да предостави пълен обем от дейности за поддържане на изправността и летателната годност на самолетите МиГ-29, да модернизира самолетите на високотехнологично равнище и спрямо изискванията на НАТО, да предложи изгодна цена и по-кратък срок за изпълнение, се казва в съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
eboyanov
преди 8 години
всички видяхме колко струват Миг 29 във войната с Милошевич.и ресурса на двигателя е 350 летателни часа.да ги продават и да купуват Ф-22 раптори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Модернизация... хубаво ама ресурса на двигателя на МИГ 29 е 1000 летателни часа, ако лети всеки ден по 2-3 часа това означава най-много 3 години експлоатация преди поредния основен ремонт и пак в същата ситуация.Докато двигателите на всички западни изтребители имат ресурс между 5 000 и 8 000 летателни часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
"С решенията от срещата на Високо равнище на НАТО в Уелс за намаляване на зависимостта на страните-членки от страни извън Алианса и Решение на Съвета на Европейския съюз от 31 юли 2014 г. относно мерки срещу Русия, възможностите са ограничени." Сиреч щеш не щеш , имаш пари или нямаш вкарват те в правилния път...да си купиш от НАТО .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още