IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния с най-голям ръст на почасовите разходи за труд в ЕС

Най-голямо повишение на почасовото заплащане у нас през второто тримесечие е регистрирано в сектора на услугите

15:28 | 13.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България и Румъния са постигнали най-голям ръст на почасовото заплащане сред страните членки на ЕС през второто тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

В Румъния те са нараснали с 12,4% на годишна основа, а в България – с 11%. Разходите за заплати и надници у нас са се увеличили с 10,9%, а разходите, които не са свързани със заплати, са отбелязали скок с 11,6% през второто тримесечие. По отношение на отделните сектори общите разходи за труд в България са се увеличили с 9,8% в индустрията, с 10,6% в строителството и с 11,1% в сектора на услугите, сочат данните на Евростат.

След България и Румъния най-голям ръст на почасовото заплащане е регистрирано в Словакия - 10,6% и Унгария - 10,1%. Най-слабо е увеличението в Португалия и Малта, съответно с 0,9% и 1,1%.

В ЕС като цяло почасовите разходи за труд са нараснали с 3,1% на годишна основа през второто тримесечие, а в еврозоната повишението достига 2,7%.

Двата основни компонента на разходите за труд са надници и заплати, и разходи, които не са свързани със заплати. В еврозоната разходите за надници и заплати на отработен час са се увеличили с 2,7%, а разходите, които не са свързани със заплати, са нараснали с 2,9% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година.

Почасовите разходи за труд в индустрията в еврозоната са нараснали с 2,1%, в строителството – с 2,4%, а в сектора на услугите – с 2,9%. В ЕС като цяло разходите за труд на час са се повишили с 2,5% в индустрията, с 3,1% в строителството и с 3,3% в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още