IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния са близо до споразумение за общо договаряне на лекарства

Страната ни е в напреднал процес по проекта за споразумение със страни от Централна и Източна Европа

10:42 | 12.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вероятно до края на септември България и Румъния ще подпишат споразумение за общо договаряне на лекарства. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в конференция "Сътрудничество в региона. Начин на подобряване на достъпа до качествено здравеопазване в Централна и Източна Европа".

Двете правителства имат пълната готовност да подпишат такова споразумение този месец и да го внесат в двата парламента, за да мине за международна ратификация, посочи здравният министър.

Москов припомни, че предстои трета среща между министрите на здравеопазването на страните от Централна и Източна Европа. Тя ще се състои във Варшава, предава БТА.

Споразумението за по-добър достъп до скъпоструващи лекарства се подготвя от повече от 10 страни от Централна и Югоизточна Европа, включително и България. Идеята е за обособяване на общ орган, който да провежда преговори с фармацевтичната индустрия за понижаване на цените на медикаментите.

Държавите вече са декларирали решението си да изработят съвместни механизми, които да гарантират по-добър достъп до модерни и ефективни лекарства. Втората цел е да бъдат създадени съвместни механизми за устойчивост на разходите на публичните фондове, чрез които се купуват лекарства.

Идеята на споразумението е да има общ орган, който преди навлизането в специфичните за всяка държава процедури да провежда преговорен процес с фармацевтичната индустрия за постигане на определени условия. Тези условия ще важат за цялата територия на споразумението.

Очакванията са на третата среща през септември във Варшава този процес да бъде финализиран и до края на годината споразумението да се приеме като международен законодателен акт. Целта е от 2017 г. договорните механизми да заработят.

България се включва в инициативата, тъй като според министъра индивидуалните усилия на отделните държави не водят до промяна на влошения достъп до медикаменти и пропорционално нарастващите разходи.

Позицията, отстоявана от България на двете срещи досега, е че когато производителят има желание да включи медикамента си в позитивната листа на повече от една страна от споразумението и ако тези страни изразят готовност да го включат, тогава ще се отива на общи преговори за постигане на по-добри ценови условия.

На Съвета на министрите на здравеопазването на държавите от Европейския съюз, който се проведе преди няколко месеца в Люксембург, е потвърдено официално от страна на Европейската комисия, че търговията с лекарства не трябва да се разглежда просто като търговия, тъй като става въпрос за друг тип ценности и те трябва да бъдат спазени, каза Москов днес по време на конференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Изключително сложна операция, която ще трябва да се координира много прецизно след това на ежедневна база. Но ако наистина заработи ефективно, ще бъде уникално като идея и най-вече ще бъде добре за пациентите и за бюджета на здравната каса.Дано да се получи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
Не знам кой вярва на тези глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
toto 2
преди 7 години
Не знам кой вярва на тези глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още