IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния са получили писмени уверения, че визите за Канада ще отпаднат

В резултат двете страни ще подкрепят търговското споразумение ЕС-Канада

14:28 | 21.10.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

България и Румъния оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като са получили писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, съобщи кореспондентът на БТА.

Припомняме, че България зае категоричната позиция, че няма да подпише споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада, ако не бъдат премахнати визите, налагани от Канада, за български граждани.

Днес Бойко Борисов заяви: „Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения, ние и Комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани“. 

„С румънския президент решихме да подкрепим (Споразумението), както всички останали страни в ЕС“, добави Борисов.
Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, премиерът посочи, че това е опасно.

„Така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някак си не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи“, добави той.

България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света, коментира премиерът по повод очакването за отпадането на канадските визи. Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение.

„Силата на ЕС е в единството. Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция - че санкциите (срещу Русия - бел. кор.) са последна крачка. Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат - войната трябва да спре“, коментира Борисов.

Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят, заяви министър-председателят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
michaelis12, съгласен съм с теб. Просто е тъпо да се слагат всички под един знаменател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Защо никой (и ББ) не ни казва колко българи има в Канада (какъв дял от нашето население) и струва ли си да се надува толкова свирката за това. Този "рахатлък" го пуснаха евентуално като приказка само 1 седмица преди да ни наденат хомота на трансграничното споразумение. Защо ли? Давам ви домашно. Защо не коментират това, което пиша - също. Елементарно, Уотсън.Ще ви дам един жокер - в Ивейцария имаме 140 души. Страшно народ!!! Колко са в Канада и струва ли си кон за кокошка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
Мави, явно говорим за различни фесове. :) Аз ти говоря за онези, които от поне 100 години са си в България. Надявам се правиш разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Я се разходи малко из Париж да видиш сред ффесовете какъв ударен труд кипи ... хихи... Ако немаш път натам, парижаните са пуснали видео, та мозъците като тебе да се запознаят... хихиhttps://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=Ek1ENuEyWHE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 7 години
Дежа вю? Цялата "драма" около канадските визи започва удивително да ми напомня за 2001 г. Тогава няколко месеца преди парламентарните избори Надка грееща от щастие, просълзена и с подобаваща медийна ("артилерийска") подготовка преминаваше границата с Гърция... Знаем какви бяха резултатите от изборите тогава. Не, че сега има някаква алтернатива както тогава, ама все пак...Може пък да се появи отнякъде? За алтернативата говоря. А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
v_tin
преди 7 години
Ако имаш виза за канада, плащаш 25$ на година и си джиткаш в шашови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Eon
преди 7 години
Здрасти мmichaelis12,1. Това "цоциал" за да се правиш на интересен ли го пишеш така?2. "Фесовете" за разлика от *** работят и не правят проблеми. Грешно ти е инфото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
сега ше отпаднат визите за уса нагодина / разбирай никога/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още