IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния се договориха да работят за трети мост над Дунав

Мостът ще свърже Силистра с румънския град Кълъраш, търси се финансиране от еврофондовете и Дунавската стратегия

15:56 | 13.06.13 г. 1
България и Румъния се договориха да работят за трети мост над Дунав

България и Румъния ще работят за строителството на трети мост над Дунав, който да свърже Силистра с румънския град Кълъраш. Президентът на България Росен Плевнелиев и румънският държавен глава Траян Басеку коментираха тази възможност по време на 18-та Среща на държавните глави от страните от Централна и Източна Европа, която се провежда в Братислава, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

За изграждането на трети мост на Дунав двете страни ще търсят различни варианти за финансиране по линия на структурните фондове на Европейския съюз, Програмата за трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия.

Още в началото на април държавният глава Росен Плевнелиев съобщи за плановете на България да си сътрудничи с Румъния за строителството на два нови моста на Дунав. Тогава той обясни, че изграждането е част от плановете на правителството да реализира потенциала на реката, който "е много голям, но неизползван".  Проектирането на обектите може да приключи до края на 2020 г.

Очаква се утре (14 юни) ще се състои дългоочакваното официалното откриване на Дунав мост 2. На събитието се очаква да присъстват държавния глава Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски, както и други политически личности от българска и румънска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А кой и как ще изплаща втория?И кой сключи тоя договор със Сити банк, с тая странна неизплащаема лихва?Скоро, да не дава Господ, Сити банк може да стане собственик на едно така европейско дунавско мостче.Дано съм лош пророк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още