IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния ще търсят заедно нови пазари в Близкия и Далечния Изток

Фирмите могат да предложат общи продукти както от леката, така и от тежката промишленост

18:13 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България и Румъния ще търсят заедно нови пазари в Близкия и Далечния Изток

България и Румъния обсъждат съвместни инициативи за промотиране на своите продукти в далечни дестинации.

„Нивото на търговско-икономическите отношения и икономическия потенциал на България и Румъния определят реална възможност за съвместно излизане на по-отдалечени пазари. Това ще създаде перспектива за икономически растеж в региона“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който се срещна с румънския посланик Антон Пакурецу.

Според Лукарски подобна инициатива би позволила достигането на пазари, които в момента остават извън възможностите на българския и румънския бизнес. „Основна пречка за присъствието на български стоки и услуги на пазари като Северна Африка, Близкия и Далечен Изток и Китай, например, е невъзможността да задоволим търсенето в цялост. Едно съвместно усилие с Румъния би направило това възможно“, каза още министърът. Според него България и Румъния могат да предложат свои общи продукти от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, електрониката, електротехниката и текстила.

„Нашите компании идват и се чувстват добре в България, а това е позитивна индикация и за други потенциални инвеститори“, заяви след срещата и посланик Пакурецу. Според него е необходима по-добра координация и регионална солидарност на двете страни. България и Румъния трябва да работят съвместно за постигането на целите си на европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още