IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има потенциал да изнася зелена енергия в ЕС, смята търговец

Има хроничен недостиг на електричество в Турция и българските производители могат да се възползват

11:38 | 13.05.15 г.
България има потенциал да изнася зелена енергия в ЕС, смята търговец

Българските производители на "зелена" енергия имат добър потенциал да изнасят към държави от Европейския съюз (ЕС), които не изпълняват целите за производство на енергия от възобновяеми източници, заложени от Европейската комисия (ЕК).

Това коментира пред Investor.bg търговецът на енергия Тодор Георгиев, изпълнителен директор на "Смарт Енерджи Трейд". Компанията има 9 фотоволтаични парка в България, присъединени към мрежата в периода 2010 - 2012 г., както и няколко по-малки парка на гръцки острови, чрез които оперира на гръцкия и турския енергиен пазар. 

Според наблюденията на Тодоров една от държавите, които не изпълнява целите и има интерес от внос на зелена енергия, е Полша. Там слънцегреенето е с 40% по-малко, отколкото в България, и правителството е преценило, че може да насочи субсидиите към закупуване, а не към производството на енергия от фотоволтаици.

Днес енергийният регулатор разгледа искането на "Смарт Енерджи" да изнася електричество към Турция. Компанията планира да изнася не само собствената си енергия, но и закупена от Националната електрическа компания (НЕК). След отварянето на енергийния пазар компанията планира да купува енергия и от други производители, а не само от НЕК.

В Турция има хроничен недостиг на електричество, особено през летния сезон и в крайбрежните райони, обясни пред журналисти Тодоров и допълни, че страната ни има сериозен потенциал да изнася ток към югоизточната ни съседка. Като перспективен пазар той посочи и Гърция, тъй като цената на „зелената“ енергия там е двойно по-висока.

Трябва обаче внимателно да се прецени каква такса за износ на енергия да бъде наложена. Припомняме, че исканията на бизнеса са към цената на тока за износ да бъде включена и такса задължение към обществото, защото в противен случай българската индустрия губи конкурентоспособност с по-високата цена за електричеството от износната за съседните страни.

Тодоров отбеляза, че трябва да се търси баланса спрямо ситуацията на външните пазари. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира пред журналисти, че таксата "задължение към обществото" действително ще бъде включена в износа, но ще бъде редуцирана спрямо размера й за вътрешните потребители, за да не ограничи износа.

Иванов допълни, че докладът по искането на компанията е одобрен на заседание на регулатора, а крайното решение ще бъде взето на закрито заседание на 25 май.

Парковете на "Смарт Енерджи" са били проверени и при одита не са открити нарушения, каза още Тодоров. Според него няма и основания да бъдат променени дългосрочните договори, подписани с държавата. Тодоров посочи, че парковете са изграждани с банкови кредити и те няма да могат да бъдат върнати, ако цената за изкупуване на произведения ток бъди намалена.

Цената на възобновяемата енергия е атрактивна в определени часови пояси, смята още производителят, коментирайки идеята всички производители да излязат на енергийната борса. Прогнозите са това да стане до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още