Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България има потенциал за изграждане на 100 малки централи на биомаса

Въпреки че страната ни може да преработва 8 млн. кубика отпадъчна дървесина за биоенергия, биомасата засега не се използва пълноценно

България има потенциал за изграждане на 100 малки централи на биомаса

Поради липса на горски пътища до недостъпни райони държавата не изпълнява дори годишните си планове за добив на дървесина         Снимка: БТА

България има потенциал годишно да преработва минимум 8 млн. куб. метра отпадъчна дървесина, за да произвежда енергия от нея, но на този етап биомасата не се използва пълноценно. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

По данни на държавните горски дирекции от българските гори годишно се получават между два и три млн. куб. метра отпадъчна дървесина, което е недостатъчно, за поддържането на българските гори в добро здраве, смятат експертите.

Освен дървесината като суровина за биоенергията се използват и растителните отпадъци от земеделието като сено, царевичак, слама, отпадъци от слънчогледопроизводството и други, припомни енергийният експерт Христо Казанджиев.

България има потенциал за изграждане на поне 500 мегавата мощности за производство на електроенергия от биомаса, което означава създаването на 100 малки централи от по пет мегавата, поясни още Хиновски.

Още по темата

На този етап в страната не работи нито една централа на биомаса, която да произвежда комбинирано електрическа енергия и топлинна енергия, докато в Чехия и Полша този вид мощности надхвърлят 100 мегавата.

В България работят няколко малки отоплителни централи на биомаса като тези в Банско и Ихтиман например, но те са с коефициент на полезно действие до 85 процента. Ако бъдат комбинирани с производство и на електроенергия, това ще доближи коефициентът им до над 90 на сто и ще осигури електропроизводство на местно ниво, поясниха експертите.

Липсата на инвестиции в този сектор се дължи и на пропуски в регулацията, които да гарантират дългосрочното планиране на подобни проекти, смятат от енергийния форум.

Експертите припомнят, че проектите за биомаса се изпълняват за две години и половина и за да могат предприемачите да планират своята инвестиция, трябва да имат сигурността, че изкупната цена на тока от централата няма да се промени след две години и половина, когато бъде изградена, поясни още Хиновски.

В момента Законът за енергия от възобновяеми източници (ЗВЕИ) не дава тази сигурност, това плаши инвеститорите и затова няколко потенциални инвеститори не могат да вземат окончателно решение за реализацията на подобни проекти в страната, коментира шефът на Българския енергиен форум.

Освен фиксираната цена за енергията при сключване на предварителните договори енегийните експерти предлагат да има и преференциално присъединяване за съоръженията от биомаса с мощност до 5 мегавата, а не само до 1 мегават, каквито са предложенията на кабинета.

Мотивите на експертите са, че подобни проекти биха могли да обхванат захранването с енергия на едно малко населено място. Инвестицията, необходима за реализирането на подобен проект, е между 15 и 30 млн. лв.

В момента в страната се строят няколко централи на биомаса, едната от които е в Доспат плюс по-малки централи в Етрополе и Пещера.

Общо присъединените мощности от всички видове възобновяема енергия до 1 юли тази година няма да надвишат 500 мегавата и няма да наложат повишение с повече от пет на сто на цената на тока за крайния потребител, заключиха още енергийните експерти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 7 години
Ако българските гори вместо да бъдат изсичани бъдат почистени това са десетки милиона тона биомаса която може да създава енергия Освен енергия производството на биомаса може да създаде десетки хиляди работни места предимно за *** и хора от планинската част - места с голяма безрабитица Могат да се произвеждат биобрикети като се използва и огромните количества въглищен шлак в десетките изоставени мини Въобще това е една огромна възможност Използването на биомаса ще намали вноса на нефт въглища и природен газ и ще намали огромния ни търговски дефицит с Русия Намаляването на търговския ни дефицит ще намали дефицита по текущата сметка Виждате ли колко ползи Нужно е само желание предприемчивост и добри политици

Чаоо Желая ви успех
0
 
1
 
3
преди 7 години
Няма профилна снимка
изглежда трябва да го оставим за по-късни времена, когато ще е обществено оправдано.

защото 5% върху цената на енергията годишно е огромна сума, която ако обществото реши да плаща, може би ще има и по-добри идеи за какво да ги плати.
0
 
0
 
2
преди 7 години
Няма профилна снимка
Малко е странно, че едновременно бизнесът не можел да планира, понеже липсвала дългосрочна цена, а едновременно с това има няколко направени и се правят още такива инвестиции !??! "Експертите" имат ли мнение по този въпрос?

А тези "не повече от 5 на сто" поскъпване на електроенергията за всички крайни потребители имат ли идея как се отразяват на икономиката? Не пише :(

Аз съм "За" това да се използва дървесината, вместо да гние по полето и горите, но щом е толкова неизгодно за всички с изключение на инвеститорите,
0
 
4
 
1
преди 7 години
Значи, всичките приказки за зелена енергия, и как трябва да пазим планетата водят до по-големи разходи на домакинствата за ток. Аз бях останал с впечатление, че тока от слънце,вятър и други подобни ВЪЗОБНОВЯЕМИ източници трябва да е много по-ниска. Ама аз луд ли съм, то естествено, че това се контролира пак от печелбари. То правилно го бяха казали "няма човек, няма проблем" за природата. Вдигайки цената на топлото и тока автоматично намалява броя на човеците още следващата зима.

Още от Икономика и политика
ГЕРБ внесе в НС законопроект за връщане на стария праг на преференцията