Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България има сценарий газовата криза в България от 2009 г. да не се повтори

Количествата газ от Азербайджан и Чирен не са достатъчни, за да се отговори на потреблението, но има и други източници, посочи Кирил Темелков

гледано: 1777   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Сценарият от 2009 година е много малко вероятен да се случи сега в България, ако заради риска от конфликт между Русия и Украйна доставките на руски природен газ бъдат ограничени. България има разписани правила за действие при евентуална газова криза и вероятно Министерството на енергетиката е започнало подготовка за такъв сценарий. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт”, Кирил Темелков, заместник-председател на Българска газова асоциация.
Още по темата

Той е категоричен, че сега доставките на газ за нашата страна не зависят „само от входа на Украйна“. „През 2009 година спря този вход и настана голяма криза", напомни Темелков.

По последни данни около 14 млн. кубични метра газ на ден е консумацията в България при пиково потребление през студените зимни месеци. „Това означава, че количествата газ само от Азербайджан и находището в Чирен не са достатъчни, необходимо е да има и други източници“, пресметна експертът.

Според заместник-председателя на Българска газова асоциация такъв източник е терминалът за регазификация в Гърция на остров Ревитуса. Друг вариант е през терминалите в Турция, които имат много голям капацитет, а България има техническа и технологична възможност за захранване на природен газ от там, като дори в момента се получава природен газ през т.нар. „Турски поток“.

Темелков отбеляза, че обявените капацитети по пътя на газа през новия интерконектор между България и Гърция, по който трябва да се получава цялото количество азерски газ, са възможност да се повишат доставките за България. Въпросът, според енергийния експерт, е каква е причината, за да не могат те да се осигурят.

Основният договор, по думите му, е бил с възможност за алтернативни точки, но впоследствие е подписан анекс, който е премахнал тази възможност. „Не сме наясно какви са мотивите за това нещо, но те трябва да бъдат установени. Кои са ограниченията, които налагат това, че не може да достигне този газ до нас. Много общо са дадени обясненията, че това е търговска тайна“, смята Кирил Темелков.

Той заяви, че Булгаргаз е изключително съществено звено и „винаги трябва да се грижим той да бъде във веригата и да е участник, формиращ пазара в България“, но настоя за лоялна и честна конкуренция. „Трябва да се осигури конкуренция на пазара, така че да получим най-добра цена при най-добри услуги“, съветва заместник-председателят на Българска газова асоциация.

Той посочи, че „Булгаргаз” в момента няма ясни приети вътрешни правила как освобождава количествата природен газ и смята, че трябва да има такава програма, още повече, че тя е препоръчана от Европейската комисия. Той е на мнение, че тя трябва да е инструментът, който да осигури равнопоставеност между всички участници на пазара, но да не повлияе на логистиката до крайните потребители.

Необходима ли е промяна при ценообразуването на обществения доставчик? Още за особеностите на българската енергийна криза, за свободния пазар на природен газ и регламентите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи