Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България има сравнително най-ниски нива на потребителски цени в ЕС

Страната ни държи най-ниски потребителски нива в близо 7 от 10 анализирани стоки и услуги в ЕС, показват данни на Евростат

България има сравнително най-ниски нива на потребителски цени в ЕС

Снимка: Pixabay

Българите имат сравнително най-ниски потребителски цени на стоки и услуги сред държавите членки на ЕС, показват данни на Евростат за класацията на най-високите и най-ниските ценови нива на близо 10 вида услуги и потребителски стоки в Евросъюза през 2018 г., цитирани от БТА.

Страната ни държи най-ниски потребителски нива в близо 7 от 10 анализирани стоки и услуги в ЕС, като база за сравнение във всички категории е средният показател от 100 пункта в ЕС.

Така например показателят на разходите за поддръжка на дома у нас с включени отопление, осветление, вода и други плащания са 33 пункта при среден показател за ЕС от 100 пункта.

Българите имат най-ниски разходи в ЕС за хотели, нощувки и пътувания - 46,6 пункта при среден показател за ЕС 100. Приблизително същият е показателят и за разходите за пътуване на българите с влак, автобус или самолет – 47,4 пункта. По отношение на разходите за обзавеждане на дома с мебели или друга битова техника резултатът на страната ни е близо 49 пункта от 100 за ЕС.

Най-ниски в целия ЕС са и разходите на българите за алкохол и цигари – 58 пункта, като приблизително толкова заделят сънародниците ни и за спорт и туризъм. 

Още по темата

Седмата категория, в която българите имат сравнително най-ниски разходи са плащанията за дрехи и обувки - 78 на сто.

По разходи за храна делим сходна позиция с Румъния – 65 пункта, като у нас резултатът е 72 пункта при средни стойности за ЕС 100.

По отношение на разходите за кола достигаме ниво от 85 пункта (в Словакия разходите са най-ниски - 79 пункта). По разходи за интернет, компютри и телекомуникации показателят за страната ни е 67 пункта при най-нисък дял в Полша – 44 пункта.

Според актуални данни на НСИ най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е бил за храна - около 30%. За алкохол и цигари българинът е харчил 4 на сто от общите си разходи; за поддръжка на жилището - 13 на сто; за обзавеждане на дома - 4 на сто; за облекло и обувки - 3,4 на сто; за транспорт - 7,3 на сто; за свободно време, отдих и туризъм - 5 на сто и др.

Въпреки ниските нива на потребителските цени у нас, страната ни обаче остава в дъното на ЕС по един от най-важните параметри за икономическа активност - БВП на глава от населението - у нас през 2018 г. той е бил 7 829 евро на човек, докато в Люксембург параметрите са 8 пъти по-високи от близо 66 000 евро на жител, в Австрия - 33 000 евро, в Германия - 30 000 евро и др.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска