Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България иска да приложи кризисни мерки за подпомагане на розопроизводството

Ще представим пред ЕК мотивирана аргументация за искането с анализ на пазара и причините, довели до смущения в сектора, съобщи Десислава Танева

България иска да приложи кризисни мерки за подпомагане на розопроизводството

Снимка: Pixabay

България ще отправи официално запитване към Европейската комисия за възможността да приложи кризисни мерки за подпомагане на розопроизводството. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по маслодайната роза. По предложение на розопроизводителите, страната ни ще поиска да приложи мярката за небране на розовия цвят, уточниха от пресцентъра на МЗХГ.

Още по темата

В момента е важно да се осигурят средства в посока намаляване на производството на розов цвят, поради липсата на интерес за изкупуването му“, посочи аграрният министър.

Танева е категорична, че страната ни трябва да продължи да полага усилия, за да запази розопроизводството, защото то е част от бранда, с който сме разпознаваеми по целия свят. Тя уточни, че съгласно европейския регламент, маслодайната роза попада в обхвата на прилагане на мерки срещу смущения на пазара, предизвикани от значителни повишения или спадове в цените.

По думите ú в подобни случаи ЕК има правомощия да приема делегирани актове, с които да въвежда мерки за справяне със съответната пазарна ситуация.

„За да приложим тази мярка в сектор „Розопроизводство“, трябва да представим мотивирана аргументация за искането, която да включва анализ на пазара и причините, довели до смущенията в сектора“, каза още земеделският министър и потвърди, че след получаване на официален отговор от страна на ЕК България ще предприеме всички необходими действия за нейното прилагане.

Десислава Танева поясни, че другата краткосрочна мярка е нотифициране на държавна помощ за подкрепа на производителите на първична земеделска продукция, каквито са и розопроизводителите.

Подкрепата трябва да бъде изразена в количествени измерения, а именно как коронавирусната криза е оказала въздействие върху производството на розовия цвят.  Помощта  може да бъде нотифицирана по Временната рамка, която е налична за страните членки на ЕС заради пандемията.

От земеделското министерство информираха, че по време на заседанието е дискутирана и друга предложена от бранша мярка - изкореняване на насажденията с маслодайна роза.

Според Танева обаче, тя може да бъде приложена чрез Закона за маслодайната роза, но само ако има единодушие за прилагането ú от всички розопроизводители.

Тя припомни и невъзможността розовият цвят да бъде включен в обхвата за подпомагане чрез обвързаната подкрепа. Причината за това е, че той не попада в секторите и производствата, допустими за подпомагане в обвързаните с производството плащане.

Розопроизводителите са на мнение, че през последните две години държавата направи стъпки за подкрепа на сектора с приемането на Закона за маслодайната роза, но „те не са достатъчни“. Бяха отчетени и слабости в маркетинга и рекламата на българското розово масло на международни изложения и форуми.

Към момента в Националния електронен регистър на розопроизводителите и розопреработвателите са вписани 2894 розопроизводители, които отглеждат 45 хиляди декара с насаждения с Rosa damascena и Rosa alba.  В страната към момента оперират 51 розопреработватели, които имат 48 обекта. От произведеното количество маслодайна роза над 14,3 хиляди тона, през миналата година са преработени над 13,5 хиляди тона, което представлява 95% от произведената суровина. Средният добив от маслодайна роза е 315 кг/дка, а средната изкупна цена е била 2,04 лева/кг.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Култивиране на нискостеблени рози, лавандула и още десетки Етерично-Маслени растения като например най-скъпите - магнолия чампака, жасмин, иланг-иланг, бергамот, маточина и др., в Аеропонна Оранжерия тип Вертикална Ферма, върху рото-елеваторни рафтове, с 24-часово LED осветление и компютърно-котролирано спрей-хранене върху корените и листата, ще даде възможност за няколко реколти годишно, с гигантски добиви, на екстремно ниска конкурентна себестойност. https://vertikalna-ferma.alle.bg

Още от Икономика и политика
Българите преоткриха страната за туризъм заради Covid