IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България избира 45-тото Народно събрание

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, като има и независими кандидати

09:18 | 04.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Започнаха парламентарните избори у нас, като в надпреварата за народни представители в 45-тото Народно събрание се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции. Има и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316. Секциите отвориха в 07:00 часа и затварят в 20:00 часа вечерта, с възможност да се гласува до 21:00 часа, ако пред помещенията има още желаещи.

Все още Централната избирателна комисия (ЦИК) не е оповестила дали са отворили всички секции и дали машините са инсталирани навсякъде и работят. До момента няма сигнали за нарушения.

Гласуването в София започна съвсем навреме. Всички условия за предпазване са налице. Всеки избирател сам трябва да заяви, че желае да гласува с машина в секцията, обясни говорителят Димитър Димитров, цитиран от БНР. 

"Тогава, когато гласоподавател се яви пред комисията, може да заяви гласуване с машина, иначе хартия има навсякъде. Там, където има машини, може да заяви това, ще получи картата и ще може да извърши гласуване с устройството. Негова е волята. Той би трябвало да желае да гласува с машина. Ако не заяви, просто ще получи хартиена бюлетина", изтъква Димитров.

Секциите, в които гласуваме, са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си  машинно. В тях има над 299 избиратели. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Ковид секциите в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции.

Избирателят решава дали да гласува чрез хартиена бюлетина или с машина. На хартиената бюлетината се отбелязва изборът „със син химикал "X" или  "V". Важният знак е гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат", каза говорителят на ЦИК.

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици.

Без проблем хората могат да гласуват, ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата.

Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март това е посочено пред Общината. 

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на 1,2 и 3 април не могат да гласуват, както и тези, които са карантинирани на адрес, различен от постоянния, както и карантинираните от общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция.

Студентите с постоянен адрес в град, различен от този на висшето училище, гласуват там, където учат, със заверена Студентска книжка в избрана от тях секция, като попълват заявление, че няма да упражнят вота на друго място.

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адрес у нас като също попълнят заявление.

В изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, от 07:00 часа сутринта и не по късно от 21.00 часа всички камери ще бъдат изключени, а техните обективи - закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота.

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465.  Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Забраните за политическа агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите важат до 20.00 часа в днешния изборен ден, посочиха от Централната избирателна комисия.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 08:00 до 19:00 часа.

Въвеждането на забрани за продажба на алкохол става по преценка на кметовете. В София е забранена употребата на алкохол в изборните помещения и около тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още