Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България изостава в изграждането на инфраструктура за пречистване на отпадъчни води

Има грешки в регулаторния модел между цените и качеството на ВиК услугите, посочи Иван Иванов, бивш председател на ръководството на "Българския ВиК холдинг"

гледано: 1742   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
България е много назад в изграждането на инфраструктура за пречистване на отпадъчни води. Заради неизпълнението на европейската директива, ЕС може да ни наложи санкции. Това коментира в Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт” Иван Иванов, бивш председател на управителния съвет на "Български ВиК холдинг”.
Още по темата

Той обаче отчете, че ВиК индустрията е отбелязала голяма победа, защото техен проект е вкаран в Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът е за изграждане и подмяна на водоснабдителна инфраструктура, изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води и смяна на водоснабдителните тръби на 13 агломерации.

По думите му инвестициите там са много големи и затова трябва да има единно мнение на експертите какво да се прави в сектора.

Иванов посочи и друг проблем, с който ВиК операторите се сблъскват  – високата цена на електроенергията, която е в пряка връзка с цената на водоснабдяването.

„Това кара много от операторите да прекратят своите договори, заради високите цени, особено там, където има помпажно водоснабдяване“, разкри Иван Иванов.

Той напомни, че самите ВиК оператори са подготвили петгодишен бизнес план, който трябва да бъде съгласуван с Асоциацията на ВиК, както и всички общини в регионите до края на юли.

"Холдингът взема участие в съгласуването на тези планове, като трябва да се направи обстоен преглед на всички планове преди, да се стигне до разговори с КЕВР, за да се намери оптималната цена на водоснабдяването", съветва експертът.

Иванов подчерта, че регулаторният модел има грешки и не винаги има пряка връзка между цените и качеството на услугите, като настоя това да се промени.

Бившият председател на управителния съвет на ВиК холдинга съобщи, че компанията се е сблъскала  и с друг проблем, свързан със загуби по водоснабдителната мрежа, и подчерта, че по този показател сме рекордьор в Европа в негативна класация.

Според него загубите на вода са 60% и друга основна причина за това са кражбите.

Иванов препоръча да се създаде мобилно звено на холдинга, което да помага на ВиК дружествата да се справят с кражбите, като ги следят и по този начин да минимизират загубите от неотчетени водни количества.

Като фактор за огромните загуби на вода той посочи и водоснабдителната система с остарели етернитови тръби, както и честите аварии, които тя предизвиква.

На фона на това, Иванов сподели, че заплатите във водния отрасъл са много ниски, което отказва младите инженери и води до недостиг на кадри.

Иван Иванов спомена и основните цели, които Българският ВиК холдинг ще се опитва да постигне. Една от тях е да осигури постоянното водоснабдяване на места, където има циклични климатични проблеми и периоди на засушаване.

Според специалиста, трябва да се направи анализ, на базата на който да се инвестира в решения, които да осигурят водоснабдяването на такива места, а не да се правят обществени поръчки без никакъв ефект.

Иванов също сподели, че организацията няма задължения към повечето язовири, с изключение на няколко питейни, който се стопанисват от ВиК дружества. На въпроса за електронното управление на водите, той сподели, че за съжаление по тази тема няма особен прогрес.

Иванов не пропусна да спомене и кадровите промени в сектор водоснабдяване, които по думите му са провокирани основно от желанието да бъдат премахнати всички назначения, които са направени от предишното правителство.

В допълнение той каза, че с него никой не се е свързал и не са били дадени определени доводи и причини за уволнението, което според него е базирано на предположение.

По темата за дейността на "Български ВиК холдинг", бившият председател заяви, че в рамките на една година, през която съществува холдинга, са успели да създадат много добър екип от инженери и експерти, които да работят за развитието на водоснабдяването в България. Към него са се присъединили всички големи ВиК дружества, без малки общини на територията на страната, които попадат под юрисдикцията на по-големи дружества. Към холдинга все още не са се присъединили пет по-големи дружества.

Годишният бюджет на холдинга е 1 млрд. лева. Идеята е той да предлага подкрепа на ВиК дружествата в страната, като финансовата част на тази подкрепа се изразява в отпускането на заеми.

Иван Иванов заяви, че организацията не е раздала всичките предвидени за това средства, но се аргументира, че от ръководството на ВиК холдинга не са искали просто да разпределят финансова подкрепа, а да разходват средствата целесъобразно и там където има нужда.

По думите му, в самото начало от дейността на холдинга, ВиК операторите е трябвало да бъдат убедени, че механизмите, които Българският ВиК холдинг им предлага за помощ, са реално полезни.

Каква е реалната ситуация във водния сектор у нас? Как ще се отразят климатичните промени в региони със системни засушавания? Кога и как ще има цялостно електронно управление на водите в реално време?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
София с най-ниска безработица в годината на пандемията