Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България изоставя при изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН

Страната ни е далеч под средното за ЕС по отношение на осигуряване на качествено образование и борбата с бедността

България изоставя при изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН

Снимка: Архив Ройтерс

България изостава съществено при изпълнението на повечето от 17-те цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 година. Единствено успех имаме при постигане на целта за намиране на партньорства за изпълнение на целите, както и за защитата и устойчивото използване на екосистемите, включително и управлението на горите, става ясно от специално приложение, което публикува Евростат.

С него може да бъде сравнено как отделните държави в общността се справят с изпълнението на поставените от ООН предизвикателства спрямо средното ниво за ЕС. Статистиката дава много информация за качеството на живота и за бъдещето на страните, за изпълнението на климатичните цели и т.н.

България се движи около средното по отношение на целта за чиста енергия, както и за равенството между половете.
Но при борбата с бедността, качеството на образованието, правосъдие и сила на институциите страната ни има още много работа, е видно от оценката.

Бърза справка в приложението показва, че България и Румъния са двете страни, които изостават много по отношение на качеството на образованието в ЕС. Като цяло южните държави и бившите социалистически републики имат проблем с тази цел и вървят с под средния за общността темп. Ирландия, Нидерландия и скандинавските страни пък са сред първенците по осигуряване на качествено образование, е видно още от данните на Евростат.

Румъния изостава съществено и по отношение на борбата с бедността, но пък по отношение на изкореняването на глада се движи около средните за общността нива.

Още по темата

Западна Европа има по-добри показатели по отношение на борбата с бедността, отколкото Южна и Източна Европа. Официалната линия на бедността на ООН е 1,25 долара на ден. Швеция пък е сред първенците по отношение на действията по климата.

Много под средното за ЕС България се справя още и по отношение на развитието на индустрията и иновациите, както и за намаляване на неравенството в обществото и осигуряване на чиста питейна вода и пречистване на водите.

17-те цели за устойчиво развитие бяха приети от ООН през 2015 година. С плана си организацията призова за действия във всички държави по света, за да може да бъде сложен край на бедността, както и подобряването на достъпа до здравеопазване, образование и насърчаване на икономическата активност.

Една от първите задачи на ООН е да бъде сложен край на бедността - това е първата цел в плана за устойчиво развитие и трябва да бъде постигната до 2030 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 2 месеца
Може би целите за устойчивото развитие включват развитие на земеделието и животновъдството ,повишаване на заетостта в селата и малките градчета и строежа на животновъдни ферми, достъп на селяните до поливна вода и поливни системи за зеленчуко производство и плодове.,за да можем да се изхранваме , а не да внасяме 80 % продукция.
0
 
0
 
2
преди 2 месеца
България тотално е изостанала в изхранване на собственото си население с месо , млечни продукти ,плодове и зеленчуци, за сметко на голяма безработица по селата и малките градчета,бедност и,прохосване на ресурси и лоша и корумпирана селскостопанска политика.
0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Универсалното Решение - Проектът "Зелен Трилон" - https://green-trillion.alle.bg . Нареждане на България сред най-богатите страни в света, до 2030 г.

Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага