IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България като перспективна ниършоринг дестинация

95% от чуждите компании, които са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят

17:37 | 29.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България се очертава като перспективна дестинация за близко планиране, целящо преместване на бизнеса за компании, търсещи съкращаване на веригите за доставка, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Международна видеоконференция „България – новата топ ниършоринг* дестинация“.

„Ниършорингът става все по-привлекателен и настоящата пандемична ситуация показва, че има много предимства от съкращаването на веригите за доставка и инвестициите в страни с близък часови пояс, по-лесен достъп и всички предимства на общия европейски пазар“, каза Борисов.

България постига високо ниво на нови инвестиции, както чуждестранни, така и вътрешни, въпреки международната криза през последната година. Продължаваме да регистрираме постоянно нарастващ интерес от страна на потенциални инвеститори, като само за изминалата година сме сертифицирали по Закона за насърчаване на инвестициите проекти за над 1 млрд. лв., заяви още Лъчезар Борисов.

Той изтъкна, че последните проучвания на работодателски и партньорски бизнес организации показват, че 95 на сто от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят.

„Пандемията предизвиква известно забавяне на инвестиционните процеси в международен план, но тук запазваме положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране”, заяви министърът.

По думите му България има най-либералните мерки по отношение на бизнеса по време на пандемията.

„Едни от най-важните фактори за привлекателност са запазване на най-ниските в ЕС данъчни ставки и оперативни разходи, а добрата квалификация на персонала се оценява високо от чуждестранните инвеститори", каза още Борисов.

Той подчерта, че България се позиционира много сериозно на картата на държавите, които имат потенциал за развитие на автомобилната индустрия. „Тук оперират над 270 компании, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Страната ни се превръща и в предпочитана дестинация за установяването на компании или откриването на аутсорсинг центрове на водещи фирми в областта на високите технологии. Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) също е сред основните, които допринасят със своя растеж за динамиката на брутната добавена стойност в икономиката”, каза Борисов.

Събитието бе организирано от Българска агенция за инвестиции (БАИ) и петнадесет Двустранни търговски и индустриални камари, под патронажа на Министерство на икономиката за представяне на България като нова „ниършоринг" дестинация в световен мащаб.

Участие в Конференцията взеха още зам.-министърът на икономиката Стамен Янев, изп. директор на БАИ Десислава Трифонова, службите по търговско-икономическите въпроси към министерството, както и представители на бизнеса от Двустранните търговски и индустриални камари. Модератор на конференцията бе журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов

*Nearshoring – процесът на преместване на дейност в географски по-близки страни с обикновено по-нископлатена работна ръка. По този начин се улеснява управлението и контрола на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още