IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България купува и френско-британската еднодозова ваксина срещу Covid

Заявени са 10 хил. дози от препарата на Sanofi, който ще се прилага при преболедували или ваксинирани на този етап

17:19 | 16.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На първото си заседение новият служебен кабинет одобри купуването на 10 000 дози от ваксина срещу COVID-19 на Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA.

Приетото решение е съгласно Споразумението за предварителна покупка (АРА) за разработването, производството, възможностите за закупуване и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA. 

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини.

Ваксината се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19, посочва се в съобщението на правителствената пресслужба.

Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
колкото дядя вова чете ,толкова и той ... смята , че като има неваксинирани пет милиона , останалите дето са ваксинирани спират да се грижат за здравето си ... и требе да се качват на техното ниво ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не четеш ли... тая е специална, само за ваксинирани и преболедували... на други не работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Какво стана? Тия ТРИНАДЕСЕТ МИЛИОНА излишно поръчани и платени досега псевдоваксини не ни стигат ли? Или понеже почваме да изхвърляме бракуваните, да попълним инвентара с нови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още