IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да получи достъп до газ от Азербайджан през Комотини

Интерконекторната връзка Комотини - Стара Загора ще има ключово значение за диверсификацията на газовите доставки

14:24 | 07.01.14 г.
<p>
	Връзката Комотини - Стара Загора става ключова за газовата ни система.&nbsp; Изображение:<em> ICGB</em></p>

Връзката Комотини - Стара Загора става ключова за газовата ни система.  Изображение: ICGB

Трансадриатическият тръбопровод (ТАР) и "Интерконектор Гърция – България" (ICGB) са подписали меморандум за техническо сътрудничество и бъдещо развитие на стратегическата инфраструктура в региона. Това става ясно от съобщение на сайта на ТАР.

ICGB е компанията, която отговаря за изграждането на интерконекторна връзка между България и Гърция – между точките Комотини и Стара Загора.

От ТАР отбелязват още, че подписаното споразумение е от помощ за изграждане на входна точка в Комотини, а по този начин ще бъдат реализирани доставки на газ от ТАР до българската газопреносна мрежа и като цяло за региона на Югоизточна Европа.

Припомняме, че ТАР беше избран от консорциума „Шах Дениз“ II за пренос на газ от Каспийско море до Европа. Реално този избор сложи точка на надеждите за реализация на Nabucco, чието трасе преминаваше през територията на България.

ТАР обаче преминава през Гърция на път към Европа. По тази причина и много български енергийни експерти прогнозираха, че чрез изграждането на интерконекторната връзка Комотини – Стара Загора поток природен газ от Азербайджан ще може да диверсифицира доставките за България. Подписването на споразумението е стъпка в тази посока.

ТАР се управлява съвместно от няколко компании, сред които по 20% държат ВР, азерската SOCAR и норвежката Statoil. По-малки акционери са Total, E.ON и Axpo.

ICGB е съвместна компания между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката IGI Poseidon. Компанията беше създадена с цел изграждането на интерконекторната връзка Комотини – Стара Загора с дължина около 150 километра. Първоначалните планове бяха чрез нея да бъдат доставяни количества газ от терминала за втечнен газ в Атина. 

Връзката вече има одобрена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от българското екоминистерство. По план до 2014 година трябва да бъде изработен работен проект на връзката. Очакванията са до края на 2015 година газопроводът с капацитет до 3 млрд. куб. метра газ  да бъде въведен в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още