Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България може да престои 10-15 години в ERM II

Имаме свръхоптимистични очаквания за реалната конвергенция на доходите и за макроикономическата стабилност, посочва д-р Щерьо Ножаров

гледано: 6486   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Вероятно България ще прекара доста време във валутния механизъм ERM II, докато стане ефективен член на еврозоната. Това зависи от геополитически фактори, но съгласно икономическите този период може да е 10-15 години. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“, д-р Щерьо Ножаров, икономист и преподавател в УНСС.

Още по темата

Той обяви, че в последния доклад за конвергенцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) се вижда, че числовите критерии вече няма да бъдат важни. Там по думите му се изтъкват критерии като устойчивост на конвергенцията, а в критерий „номер 5“ попадат други значими фактори. Сред тях са и редица качествени показатели.

„България е силно зависима от динамиката на цените на международните ресурсни пазари“, каза Ножаров по отношението на престоя на България във валутния механизъм.

По думите му поскъпването на петрола, например, ще бъде силно проинфлационен фактор, а в средносрочен план се очаква това да се случи.

Той напомни, че икономиката с високия енергиен интензитет и ниска енергийна диверсификация, може да са фактор, който в средносрочен период от десет години, може да попречи на България при изпълнението на числовите критерии.

Д-р Ножаров е на мнение, че имаме свръхоптимистични очаквания относно реалната конвергенция на доходите.

„В България конвергенцията на доходите трябва да е около 75% спрямо средната в Европа“, напомни икономистът.

Той пресметна, че дори да се вземе оптимистичния вариант, който е по паритета на покупателната способност, това означава, че доходите в момента трябва да се вдигнат в реално, или поне номинално изражение, поне с 50%.

Ножаров отбеляза, че ако това стане в номинално изражение, то ще се провокира силна инфлация в средносрочен период, а в реално изражение увеличението трябва да е успоредно с ръста на производителността на икономиката, което означава преструктуриране на финансовата ни система и структурата на брутния ни вътрешен продукт, което ще отнеме период от седем до десет години. 

Икономистът съобщи, че в последния си конвергентен доклад ЕЦБ препоръча на България по-ефективно използване в икономиката на капитала и работната сила, да се повиши съвкупната производителност и да има дългосрочен и устойчив икономически растеж.

Д-р Ножаров информира и за още един риск за България при изпълнение на макроикономическата стабилност, свързана с дисбаланси.

Той предупреди, това демографската криза и застаряващото население ще увеличат разходите за здравеопазване и проблеми в социално осигурителния стълб, което ще оказва натиск както върху числовия критерий, свързан с публичния дефицит, така и с външната задлъжнялост на държавата.

Щерьо Ножаров смята, че еврозоната е на кръстопът по отношение на ефективността си.

„Започва да се обръща специално внимание на южните държави – Гърция, Италия, Испания, Португалия. В периода 2011-2019 г. те не намалиха своя публичен дълг, докато Германия и Нидерландия го направиха“, припомни той.

Според него по-дисциплинираните държави ще наблюдават да не допускат нови членове, които имат ниска фискална дисциплина.

„Южните страни в еврозоната са силно зависими от постоянни трансфери от ЕС, а самата еврозона не е гъвкава спрямо конкурентния натиск на трети държави като Китай и САЩ“, коментира Ножаров.

Колко време престояха в ERM II балтийските държави? Какво ѝ липсва на икономиката на България? Защо Хърватска е по-напред от нашата страна при конвергенция на доходите и производителността на труда? Какви проблеми има България, за да покрие критериите, за изпълнението на които ще следи ЕЦБ? С какво се свързват политическите причини за евентуално по-бързо приемане на страната ни в еврозоната?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
4
 
8
преди 1 месец
а наем за 10-15 години в ERM II ше плащаме ли , или ше чакаме гратис ...
0
 
3
 
7
pec1 до: Shadow1
преди 1 месец
Ами да отменим тогава Конвергентния доклад на ЕЦБ, който се публикува на всеки 2 години, защото и той се разработва само въз основа на формулии и критерии. И да кажем на кандидатките за членство да не се мъчат да спазват формулите и критериите, защото така или иначе ще ги приемат по техните звездни хороскопи... Разбирам, че нещата в българската действителност много ти влияят, защото се случват на база "звездни хороскопи", но в Еврозоната не е така
0
 
1
 
6
Shadow1 до: pec1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Никаква светлина не хвърля защото си няма идея кога ще се случи. То няма толкова общо с разни формули и критерии това членство колкото с договорка между политици. Когато са на кеф или имат нужда да демонстрират нещо ще ни пуснат да го приеме. Може след 2 години да стане може и след 20. Как се промени твоето портфолио впрочем след като изгледа интервюто и чу за толкова дългия период, какво беше преди какво е сега?
4
 
5
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Каква ЕЗ, какви 10-15 години? (п)РЕЗИДЕНТЪТ Радев смята да ни извади от ЕРМ-2 (членство, което още не е признал!) веднага, когато получи възможност за второ служебно правителство. При първото се опита да блокира въоръжаването с американски самолети, като закупи такива от държава, която дори не е член на НАТО, но не успя... Сега обаче се е нахъсил да завърти лентата назад, колкото може. Е, 16-а република на СССР няма как да станем, защото СССР го няма вече, но защо не в евразийския съюз на Путин?... Да, случките в Абхазия и Украйна изглеждаха не по-малко абсурдни и невероятни, преди да се случат. Има само един вид мислене и то е СЕГА!
1
 
3
 
4
pec1 до: Shadow1
преди 1 месец
Интересни са аргументите в това виидео. А за инвеститорите е важно колко точно ще престоим 1-3-5-10-15 години? Именно за това интервюто е интересно. Хвърля светлина върху този въпрос. При такъв дълъг престой портфолиото съществено се променя

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти