Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България напредва до 50-то място по конкурентоспособност на икономиката

САЩ отстъпват лидерското място на Хонконг и са на трето място, втора е Швейцария

България напредва до 50-то място по конкурентоспособност на икономиката

Снимка: pixabay.com

България е на 50-то място по конкурентоспособност в света. Това показва ежегодната класация на конкурентоспособността на икономиките IMD World Competitiveness Yearbook 2016 г., представена от швейцарската изследвателска организация IMD Business School в понеделник.

С позицията си страната се измества напред с пет места спрямо миналата година – т.е. от 55-та позиция. Класацията включва 61 страни от цял свят и се публикува всяка година от 1989 г. насам. За последните пет години това е най-доброто представяне на България, като през 2013 г. страната е била почти на дъното на ранглистатата, заемайки 57-ма позиция.

Според данните България се представя най-добре от гледна точка на представянето на правителството, като по този показател заема 33-та позиция.

Бизнес ефективността е показателят, по който България се представя най-зле - 54-то място. В рамките на този критерий обществената рамка получава най-добра оценка - 42-та позиция в света, но от гледна точка на финансите страната е почти на дъното - 57-то място.

Още по темата

В изследването за тази година има забележителни промени. САЩ, които през последните три години водеха в класацията, вече не са достатъчно ефективни икономически, за да запазят лидерската си позиция.

Тази година организацията отсъжда първото място за най-конкурентоспособна икономика на Хонконг, на втора позиция е Швейцария, а едва след това са САЩ. В челната десятка влизат още Сингапур, Швеция, Дания, Ирландия, Холандия, Норвегия и Канада.

Германия, която през последните пет години е била част от първите десет, макар и миналата година на последна позиция, през 2016 г. отпада от лидерите и вече е на 12-то място.

Според професор Артуро Брис, директор на IMD World Competitiveness Center, последователната ангажираност за създаването на по-благосклонна бизнес среда е ключово за възхода на Хонконг. В същото време малкият размер на Швейцария и акцентът ѝ върху отдаденост на качеството са ѝ позволили да реагира бързо и да поддържа икономиката си на върха.

САЩ все още се представят най-добре икономически в света, но има много други фактори, които взимаме предвид, когато оценяваме конкурентоспособността“, казва той. Общият модел за всички страни в топ 20 е фокусът им върху регулации, благоприятни за бизнеса, физическа и нематериална инфраструктура и приобщаващи институции“.

С изключение на Хонконг и Сингапур проучването показва, че конкурентоспособността на Азия като цяло е спаднала спрямо миналата година. Тайван, Малайзия, Южна Корея и Индонезия са понесли сериозни спадове в позициите си спрямо 2015 г., макар че континентален Китай все пак успява да се задържи в топ 25.

Според проучването забележителен напредък в Европа е направен от страни в източната част на континента, като водещи сред тях са Латвия, Словакия и Словения.

На последно място по конкурентоспособност се намира Венецуела, която запазва позицията си от миналата година. Преди нея е Монголия, а на 59-та позиция – Украйна.

Класацията се базира на анализ на над 340 критерия, получени от четири основни фактора: икономически показатели, представяне на правителството, бизнес ефективност и инфраструктура.

Отговорите от анкета, осъществена сред над 5400 изпълнителни мениджъри, от които е поискано да оценят ситуацията в собствените си страни, също са били включени в създаването на класацията.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
8
 
9
khao до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
не вервам, ходих питах, върнах се ... казаха не е Китай :):) тъпец :):)
1
 
6
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
Абе в света само 61 държави ли има?
9
 
5
 
7
michaelis12 до: khao
преди 2 години
абе Мяо .... Хонгконг, Тайван, Макао etc. това всичкото е Китай незнам какво си въобразяваш ти, ако не ми верваш хои питай китайците кво мислят по въпроса. Хонгконг е няква администрация и точка. Никва "конкурентноспособност или икономика" има там. Мангизите им се прибират от ККП как искаш го разбирай ....
6
 
9
 
6
khao до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
и статията е за конкурентноспособност, а не кой ква икономика има ... я глей кво заглавие са турили за четящите !!!
6
 
7
 
5
khao до: michaelis12
преди 2 години
Няма профилна снимка
може и марсианци да има, но определено не са само китайци там
и какво не ти е ясно още, при написана таблица с ясни букви? знаем че мурзилците не четете добре, но не е нужно и да го рекламираш :):)
не, не е все едно островите на Гърция :):) и не е все едно остров Болшевик ... друго е :):)

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 април