Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България не дава безусловна подкрепа за Северна Македония в ЕС

Членството в съюза зависи от тях и не може да стане за наша сметка, прекроявайки историята, каза премиерът

България не дава безусловна подкрепа за Северна Македония в ЕС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Архив

Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз. Позицията ни е ясна - важно е да бъдат приети в ЕС, но да разберат, че това зависи от тях и не може да стане за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща при президента Румен Радев на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“, предава БТА.

На срещата при държавния глава присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, председателите на парламентарните групи с изключение на ДПС. Обсъдена беше ситуацията с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз.

След 17 октомври, когато в Брюксел ще е срещата за приемане на Северна Македония в ЕС, ще имаме 71 инструмента за спирането на пътя й към ЕС - това са отварянето и затварянето на преговорните глави, уточни Борисов. 

Още по темата

България не трябва да спира Северна Македония към членство в ЕС, но това не е безусловно, на първо място трябва да пази националните си интереси, посочи вицепремиерът Екатерина Захариева. България би трябвало да подкрепи членството на Македония в ЕС, но с ясни и конкретни условия за изпълняване на ангажименти, допълни тя.

"Не съм поставял ултиматум, че ще подам оставка, ако условията ми не бъдат приети, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Нещата в работата на общата ни комисия не са задоволителни и причината е политиката на Скопие да печели време", каза Каракачанов. Не може да има безусловна подкрепа за Северна Македония. До няколко дни да бъде изработена ясна позиция за членството на Македония, която да е консенсусна за партийно представените в парламента сили, каза Каракачанов. Решението обаче ще е на българското правителство, посочи той. В процеса на присъединяване на Македония трябва да има ясни условия за членството и до 17 октомври да има ясни категорични резултати, каза Каракачанов.

Искаме Албания да върви към членство в ЕС заедно със Северна Македония, посочиха Борисов, Каракачанов и Захариева.

„Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес“, каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща, съобщават от пресслужбата на държавния глава. По думите му те следва да залегнат в преговорната рамка и да са задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС.

„Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, посочи Румен Радев. Той отбеляза, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета.

„Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес“, заяви държавният глава.

Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония.

„Въпреки усилията от българската страна Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи Радев. Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. „България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, добави още президентът.

На днешната среща поставих на масата и въпроса за т. нар. „ер полисинг” на въздушното пространство на Република Северна Македония. Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, както и диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в  носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности, а носенето на дежурство от базата за постоянно базиране не изисква преразход на средства. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план, каза още президентът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната