IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не участва в коалицията срещу "Ислямска държава"

Военновъздушните ни сили не са оборудвани за такива операции, заяви Велизар Шаламанов

14:21 | 24.09.14 г.
България не участва в коалицията срещу "Ислямска държава"

България не участва в сформираната коалиция по инициатива на Съединените щати срещу „Ислямска държава“ и този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство, тъй като смятаме, че способностите ни са ограничени в тази сфера. Това призна служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Според него военновъздушните ни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване.

По думите му България се опитва да помогне с хуманитарна помощ, както и с дарения, свързани с леко въоръжение и боеприпаси в рамките на ЕС и НАТО.

„Всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от такова движение, което е определено против основните ценности, които изповядваме“, заяви Шаламанов в отговор на въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от "Ислямска държава".

Той увери, че мерки се вземат и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО.

Служебният министър посочи, че се извършва подготовка на силите ни и има тясно участие в подготовката на съюзниците, както и в планирането.

„Но тук въпросът е много повече свързан с разузнаване, с укрепване на структурите за вътрешна сигурност, за граничен контрол“, каза министърът и коментира, че трябва да има много по-добра координация за максимално използване на всички ресурси и способности.

Шаламанов отново настоя, че България трябва да намали зависимостта си от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС, в това число и Русия, когато се отнася до нашата бойна способност и готовност.

Според него това е необходимо, за да има страната ни свобода на действие в технически план, която от своя страна осигурява свобода на действие в политически.

„Ние принадлежим към два съюза - ЕС и НАТО. Нашето бъдеще, сигурност и развитие зависи от това колко добре сме интегрирани и колко повече сме в центъра на тези два съюза”, коментира служебният министър на отбраната.

Междувременно от прессекретариата на президента Росен Плевнелиев съобщиха, че на срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите. Единственият поет ангажимент от наша страна е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения, свързани с леко стрелково въоръжение и боеприпаси.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още