Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България не успява да подобри конкурентоспособността си от 5 години

Страната ни заема 56-то място от общо 60 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2014

България не успява да подобри значително конкурентоспособността си, както през изминалата година, така и за последните пет. Страната ни заема 56-то място от общо 60 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2014 на швейцарския Институт за развитие на управлението. Това е само с една позиция по-нагоре от миналогодишната, когато е регистриран и най-слабият резултат на страната ни от включването й в класацията.

За 2014 г. изпреварваме само Гърция, Хърватия, Венецуела и Аржентина. На първо място за поредна година са САЩ, следвани от Швейцария, Сингапур и Хонг Конг.

За всяка от последните пет години страната ни се нарежда след 53-тата позиция. Най-доброто постижение на България е било през 2009 г., когато е заела 38-мо място.

Графика: Център за изследване на демокрацията

„България е включена в Регистъра за изследвания на конкурентоспособността през 2006 г., което само по себе си е малко или много крачка напред - това, че сме сред първите 60. Това обаче, че сме на дъното в тази класация и то без да помръдваме почти от 5 години, вече не говори изобщо добре за българската икономика“, коментира резултатите при представянето им днес Мартин Цанов, анализатор на икономическата програма от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

През тази година България е подобрила експортните си позиции, като в същото време публичните финанси остават стабилни от макроикономическа гледна точка.

Дългосрочните фактори за конкурентоспособност като околна среда, инфраструктура и здравеопазване, както и показателите за ефективност на бизнес процесите като управленски практики и нагласи са сред най-ниско оценените.

„Заемаме челни позиции по цени, тоест в България цените на продуктите са едни от най-ниските. Това обаче в нашия случай не е положителен момент, тъй като това не е фактор, който може да дърпа икономиката напред“, каза Мартин Цанов.

„Осъществяваме и огромен скок по нарастване на българския износ, но това отново не е повод за радост, тъй като една от причините е и ниско потребление в България“, поясни Цанов.

Така тези по принцип положителни показатели за нас се оказват по-скоро отрицателни, тъй като показват изтичане на капитали, смятат експертите от ЦИД.


Последни новини

Коментари (7)

0
 
7
 
7
kalendar до: Sakamano
преди 3 години
прости ми...това простичко казано не е вярно:)
Не знам кои сте тия във вашият частен сектор, но в нашият, където НАИСТИНА работим конкурентоспособността не се измерва в единици производство, а в пари. Колкото и да произвеждаш, каквито и иновации да вкарваш принадената стойност ще е крайният мерител. От там-в БГ проблема е слаб мениджмънт и адски слаб маркетинг(и не разбирането на тия двете думички). Ако имаш две фабрики, които произвеждат еднаква продукция не тая която произвежда повече, а тая която прави повече кинти(което грам не е едно и също) е по-конкурентоспособна. Т.е. ако можеш да продаваш повече, на по-високи цени, с по-голям марж ще си яко конкурентен. А ако можеш да произвеждаш повече ще си просто по-производителен.
5
 
5
 
6
Sakamano до: kane
преди 3 години
Няма профилна снимка
За Другарите, които са свикнали по цял ден да си седят на трите букви и да си чоплят носа конкурентоспособност вероятно означава повече работа. Но за заетите в частния сектор, които НАИСТИНА работят, конкурентоспособност означава ефективност. Повече единици продукт произведени за същите работни часове и възможност за по-високи доходи.
3
 
12
 
5
MZ/X до: kane
преди 3 години
Няма профилна снимка
Какво значение има например колко е средната работна заплата в Гърция след като младежката безработица е над 50%? Конкурентноспособността на една държава означава преди всико наличието на много работни места, но от друга стране не означава непременно по ниски заплати, а може да означава по висока енергийна ефективност, по малка корупция, по висока производителност на труда и т.н.
Най-конкурентноспособни държави в света са САЩ, Швейцария, Сингапур, Хонг Конг и т.н., а определене не са това местата с най-ниски заплати!
1
 
12
 
4
bgMan до: kane
преди 3 години
Другите пък фашисти ни карат да работим 5 за 4 и накрая пак се оказаха прецакани само работниците а комунистическите милиардери все още са единствени и самотни на върха на хранителната верига в България.
Викам тях да разстреляме първи и да си преразпределим нашето богатство, което присвоиха чрез кражби и измами по време на "български преход".
Списъкът с българските милиардери фашисти е много сълъг - Ковачки, Хр. Александров, Хр. Данов, Г. Първанов, Р. Овч., Ахмед Доган, Христо Бисеров, Йордан Цонев, наследството на Кюлев и Илия Павлов,.......................................................................................................................
2
 
14
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Как така - последния месец ни продъниха ушите от медийната кампания на завършилата вече ОП "Конкурентноспособност"! Сега виждаме резултатите от похарчените пари по програмата = кръгла нула. Ако и следващия период 2014 - 2020 ще е така - не виждам никакъв смисъл от тези европейски фондове. Реален ефект = 0

Още от Икономика и политика
Президентът: Иновациите са ключът за използването на потенциала на икономиката