IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не успява да подобри конкурентоспособността си от 5 години

Страната ни заема 56-то място от общо 60 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2014

15:47 | 22.05.14 г. 7
България не успява да подобри конкурентоспособността си от 5 години

България не успява да подобри значително конкурентоспособността си, както през изминалата година, така и за последните пет. Страната ни заема 56-то място от общо 60 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2014 на швейцарския Институт за развитие на управлението. Това е само с една позиция по-нагоре от миналогодишната, когато е регистриран и най-слабият резултат на страната ни от включването й в класацията.

За 2014 г. изпреварваме само Гърция, Хърватия, Венецуела и Аржентина. На първо място за поредна година са САЩ, следвани от Швейцария, Сингапур и Хонг Конг.

За всяка от последните пет години страната ни се нарежда след 53-тата позиция. Най-доброто постижение на България е било през 2009 г., когато е заела 38-мо място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 38 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
прости ми...това простичко казано не е вярно:)Не знам кои сте тия във вашият частен сектор, но в нашият, където НАИСТИНА работим конкурентоспособността не се измерва в единици производство, а в пари. Колкото и да произвеждаш, каквито и иновации да вкарваш принадената стойност ще е крайният мерител. От там-в БГ проблема е слаб мениджмънт и адски слаб маркетинг(и не разбирането на тия двете думички). Ако имаш две фабрики, които произвеждат еднаква продукция не тая която произвежда повече, а тая която прави повече кинти(което грам не е едно и също) е по-конкурентоспособна. Т.е. ако можеш да продаваш повече, на по-високи цени, с по-голям марж ще си яко конкурентен. А ако можеш да произвеждаш повече ще си просто по-производителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 5
Sakamano
преди 9 години
За Другарите, които са свикнали по цял ден да си седят на трите букви и да си чоплят носа конкурентоспособност вероятно означава повече работа. Но за заетите в частния сектор, които НАИСТИНА работят, конкурентоспособност означава ефективност. Повече единици продукт произведени за същите работни часове и възможност за по-високи доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Какво значение има например колко е средната работна заплата в Гърция след като младежката безработица е над 50%? Конкурентноспособността на една държава означава преди всико наличието на много работни места, но от друга стране не означава непременно по ниски заплати, а може да означава по висока енергийна ефективност, по малка корупция, по висока производителност на труда и т.н.Най-конкурентноспособни държави в света са САЩ, Швейцария, Сингапур, Хонг Конг и т.н., а определене не са това местата с най-ниски заплати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Другите пък фашисти ни карат да работим 5 за 4 и накрая пак се оказаха прецакани само работниците а комунистическите милиардери все още са единствени и самотни на върха на хранителната верига в България.Викам тях да разстреляме първи и да си преразпределим нашето богатство, което присвоиха чрез кражби и измами по време на "български преход".Списъкът с българските милиардери фашисти е много сълъг - Ковачки, Хр. Александров, Хр. Данов, Г. Първанов, Р. Овч., Ахмед Доган, Христо Бисеров, Йордан Цонев, наследството на Кюлев и Илия Павлов,.......................................................................................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 2
mvr0306
преди 9 години
Как така - последния месец ни продъниха ушите от медийната кампания на завършилата вече ОП "Конкурентноспособност"! Сега виждаме резултатите от похарчените пари по програмата = кръгла нула. Ако и следващия период 2014 - 2020 ще е така - не виждам никакъв смисъл от тези европейски фондове. Реален ефект = 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 11
kane
преди 9 години
Когато ви говорят за "конкурентноспособност" разбирате че ви карат да живеете по-зле и по-нещастно!означава да работим повече и да почиваме по-малко като го правим всичко това по-евтино!:)И кой е прецакания в крайна сметка милиардера или работниците ..всеки сам си отговаря според "багажа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Изпуснали сте една 0 не от 5 а от 50 не сме конкурентно-способни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още