IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да намали военните по границите

Без партньорите от ЕС и НАТО няма да се справим с бежанската вълна, заяви Николай Ненчев

10:32 | 28.08.15 г.
<p>
	Оградата по българо-турската граница. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Оградата по българо-турската граница. Снимка: архив, БТА

България не само няма да намали военните по границите, дори където е необходимо, ще бъдат увеличени. Това заяви в ефира на bTV министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му те ще останат колкото трябва.

"Лично аз съм силно обезпокоен. Нямам предвид само бежанците, които бягат от война, а и навика на "Ислямска държава" и други терористични организации да се възползват, когато са концентрирани големи маси от хора", заяви министърът. Той изрази опасения, че сред мигрантите има представители на различни групировки, които биха могли да извършат терористичен акт.

За момента по границата с Македония са разположени над 20 човека, които оказват съдействие на гранична полиция.

По повод заловените косовари на ГКПП Гюешево военният министър каза, че е запознат със случая. "Изглежда са опасни, това засилва страховете ми и ме кара да съм изключително внимателен", допълни още той.

Припомняме, че вчера на ГКПП – Гюешево бяха задържани петима мъже, за които се предполага, че са свързани с джихадистка организация. При преминаването им през граничния пункт бежанците се опитали да предложат подкуп, което допълнително породило съмнения у граничарите. След проверка митничарите открили в телефоните на задържаните снимки с отрязани глави и молитви, които традиционно се отправят от джихадистите.

Ненчев уточни, че военни по границата с Турция има от началото на тази година, като се осъществява логистична подкрепа.

"Ние сме там, за да заявим категоричност и готовност да участваме, имаме и готовност да увеличим максимално бройката военни", категоричен бе военният министър.

Според него трябва да се предприемат категорични действия срещу "Ислямска държава" и държавата няма как да си позволи да бездейства. "Ще е чудесно България да е инициатор за свикването на една конференция и да поиска от ЕС и НАТО спешни мерки за справяне с този проблем, без нашите партньори не бихме могли да се справим", каза още Николай Ненчев.

Междувременно той разясни, че по време на днешното посещение на вицепремиера на Полша ще бъде подписан меморандум за сътрудничество и поправка на българските военни самолети.

"Нивото на терористична заплаха навсякъде е най-високо в момента. Цяла Европа е застрашена. Ние сме част от ЕС и трябва да се чувстваме по този начин”. Това заяви за пред Нова телевизия експертът по сигурността проф. Николай Радулов по повод нарастващите страхове от проникването на джихадисти в страната.

Той определи като "легенда" твърденията, че пазим границите си добре: "Твърдението, че залавяме на 100% преминалите през границата, не е много точно. Преминалите границата започват да търсят усилено патрулите, за да ги регистрират", смятя той. "Джихадистите няма да минат с раирани дрехи и надпис "джихадисти", изтъкна още Радулов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още