Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България няма да преговаря самостоятелно за руската ваксина "Спутник V"

Руската ваксина ще може да стигне до България след одобрение от Европейската агенция по лекарствата и ЕК

България няма да преговаря самостоятелно за руската ваксина "Спутник V"

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

След разгорещени дебати, продължили над два часа, Народното събрание не одобри предложението на БСП за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, преди да бъде одобрена за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейската комисия.

"За" предложението гласуваха 89 депутати, "против" – 69, а 56 се въздържаха. Подкрепа дадоха 39 народни представители от БСП, 36 от "Има такъв народ", 1 от "Демократична България" и 7 от "Изправи се! Мутрин вън!".

След оспорван дебат на 28 април парламентарната здравна комисия одобри предложението на БСП за осигуряване на достъп до руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" в България. Комисията одобри Народното събрание да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване на ваксината и достъп на българските граждани до "Спутник V“ още преди да бъде одобрена за употреба от ЕМА и ЕК.

Дебатите по предложението обхванаха различни аспекти от темата за ваксините - от чисто медицинските параметри на руския препарат до геополитическите измерения.

По време на дебатите в пленарната зала днес вносители на проекта от БСП настояха, че българите трябва да имат възможност за по-голям избор на ваксини срещу коронавирус. Депутатите на левицата подчертаха, че в страната вече се прилагат ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, но затрудненията в доставката на необходимите количества за задоволяване на потребностите на населението водят до нарушаване на утвърдения национален ваксинационен план.

Още по темата

От ГЕРБ, които са ревностни противници на проекторешението, за пореден път посочиха, че България може да допусне единствено одобрени от ЕМА и ЕК ваксини.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че 3 милиарда души в 64 държави имат достъп до „Спутник V“. По думите й у нас има желаещи да използват ваксината.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ отбеляза, че руската ваксина е една от тези с най-малко нежелани реакции.

Съгласно действащото българско законодателство в областта на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба, като това може да се извърши по европейска или национална процедура, припомни пред депутатите Александър Симидчиев, председател на здравната комисия.

Хасан Адемов от ДПС също изнесе аргументи против решението, като посочи, че Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) няма капацитет да извърши оценка на качествата на руската ваксина и това е разликата с държавите, които са я внесли и са се позовали на националната процедура. Централизираната процедура е задължителна за одобряване на нови продукти, заяви той.

От ГЕРБ директно обвиниха левицата в лобизъм, като посочиха, че има още две руски ваксини срещу коронавируса, но БСП не настоява за закупуването им. По думите на Даниел Митов руската ваксина „Спутник V“ "може да е добра, може и да не е – не го знаем със сигурност. ЕМА не е потвърдила качеството, има си правила и трябва да ги спазваме“, заяви той.

Даниела Дариткова от ГЕРБ се включи в нападките на геополитическа основа. „Законодателните инициативи на БСП са последователни, както и лобизмът им, защото тук става дума за геополитика. Убедена съм, че това е само демонстрация за грижа към здравето на хората“, каза тя, визирайки левицата.

„Когато говорим за лобизъм, кажете с кого бе свързано поръчването на ваксини от AstraZeneca ... на една ваша депутатка майка й къде работеше“, отвърнаха от БСП.

От партията на Бойко Борисов изтъкнаха като довод срещу решението и скандалите в Словакия, където бяха открити разлики между получените от руска страна ваксини и тези, които са били обект на изследване на други места.

В отговор Явор Божанков от левицата заяви, че темата се използва за „тънки политически сметки“ и посочи, че това ще бъде ревизирано от следващото управление, както и ваксинационният процес и всички допуснати грешки ще излязат наяве.

От „Демократична България“ посочиха, че проблемът не е в липсата на ваксини, а в лошото управление на ваксинационния процес у нас. Те обвиниха левицата, че предложението е политически акт, а не грижа за здравето на българите. Според „Демократична България“ ако се изчака малко, ЕК ще разреши или няма да разреши руската ваксина на база на конкретни факти.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
1
 
2
ing5rov до: 0pk
преди 1 месец
ми некои пари прават от това ...
3
 
5
 
1
0pk
преди 1 месец
До къде я докарахме маамустара, сами не можем и сополите да си обършем...

Още от Икономика и политика
А. Пеканов: Целта е Планът за възстановяване да се предаде в Брюксел до края на юли