IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да участва в обща флотилия в Черно море

Президентът, премиерът и военният министър разсеяха слуховете с общо изявление

13:42 | 16.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

„В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава. Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации, щом го няма в програмата, няма как да го изпълним“, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави. В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната. "Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът". "Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквато в момента няма.

Преди два дни военният министър обяви, че България е готова да участва с 400 войници в новата многонационална бригада на НАТО в Румъния.

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния освен батальоните, планирани за Балтийските държави и Полша. Окончателно решение за разполагането на силите в Румъния ще бъде взето на форума на НАТО, който ще се проведе във Варшава през юли.

„България ще подкрепи създаването на щабна структура на НАТО, както и разполагането на многонационална бригада в Румъния. Очакваме да се вземе такова решение на Срещата на върха на НАТО във Варшава“, отбеляза президентът Плевнелиев вчера след срещата си с румънския си колега Клаус Йоханис.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
Щом толкова активно отричат в хор, значи всъщюност е точно обратното и накрая ще ни бъде представено като свършен факт....Та тва са, да напомним, Бг-премиерът - бивш бодигард на бай Тодор и Бг-президенто - бивш активен член на БКП и секретар на ДКМС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
..от болка е забравил за момента дори държавния секретар на САЩ и Маккейн ! ха ха я как се окуражават виновно двамцата ...а бат Бойко гледа лошо! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
...че и каквато ръка има сигурно ги е изправил на пръсти! хааааа ха ха ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Бат Бойко им е дърпал ушите май ....,като на оная пресконференция ако помните! Само дето този път не е било пред камерите! ха ха ха ха Я дайте снимка в по близък план за да видим колко са червени! ха ха ха ха ооох ха ха ха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
aldy
преди 7 години
Пак му извиха ухото на ТУЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още