IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма капацитет да изнася шистов газ, ако започне добив

Шистовият газ няма да превърне страната ни в „Катар на Балканите”, твърди американският експерт Авийзър Тъкър

14:37 | 21.06.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България няма капацитет да изнася шистов газ, ако започне добив

Развитието на шистовата индустрия в България има потенциал. До този извод стигнаха експерти от индустрията по време на конференцията „Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница” в София.

Авийзър Тъкър от Енергийния институт към Тексаския университет предупреди обаче, че шистовият газ няма да превърне България в „Катар на Балканите”. 

Според Тъкър разработването и експлоатацията на шистовите находища у нас биха увеличили местния добив и вероятно биха спомогнали за понижаване на цената на газа. Той обаче попари очакванията за печалби от износ, тъй като според него страната няма  капацитет да изнася шистов газ, ако започне добив.

Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че направените проучвания за шистов газ в Европа не са достатъчни, за да дадат яснота за възможността да се намали енергийната зависимост на Стария континент от Русия.
Редица експерти изразиха и мнения, че е необходимо Европа да усъвършенства енергийното си законодателство, както и да подготви единна нормативна рамка не само за регулиране на сондажите за шистов газ, но и за целия енергиен сектор, както и да ускори либерализацията на енергийния пазар.

Участниците в конференцията обаче признаха за възможностите сондажите за шистов газ да причинят екологични проблеми, макар и да ги ограничиха единствено до отнемането на почвен слой. Те коментираха, че няма доказани случаи на замърсяване на вода заради технологията на добив на шистов газ, както и на земетресения заради сондажите.

Въпреки че беше направена сериозна ревизия в посока надолу на очаквания капацитет на залежите от шистов газ в Полша и въпреки решението на Exxon Mobile да се откаже от сондажи за шистов газ в страната, Варшава продължава да смята, че шистовите находища на синьо гориво са единствената ѝ алтернатива да намали енергийната си зависимост и потреблението на въглища.

„Оценките на залежите, с които страната разполага, не могат да дадат точна картина на производствения капацитет на находищата от шистов газ в Полша“, посочи Павел Поправа от полския Институт за енергийни изследвания по време на конференцията. Поправа допълни, че единственият начин да се направи точна оценка на залежите в страната е да се продължи с проучванията.

„Занижените оценки за залежите от шистов газ в Полша засега не са променили плановете на правителството за тяхното проучване и евентуално последваща експлоатация“, каза още Павел Поправа.

Експертът допълни, че влошените данни и решението на Exxon да спре да сондира в страната, не се е отразило на шистовата индустрия, на която Полша силно разчита за енергийната си независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
На тази конференция се чу и мнение, че атаката срещу шистовия газ е едва ли не организирана от представителите на индустрията на ВЕИ, защото шистовият газ е толкова евтин, че щял да удари не само по конвенционалния, но и по ВЕИ-та. По думите на няколко от участниците шистовата революция няма как да не се състои и да измести всички други скъпи индустрии. Не мога да разбера само защо не се приема неизбежното - шистовият газ също е изчерпаем ресурс. Газово независимата Великобритания защо тогава инвестира във ВЕИ, а се замисли за шистовия газ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Именно бъдещето е на персонални устройства за добив на енергия , всички други методи са отживелица. Има "ужасни" за монополистите технологии , дори мини атомни централи , които като се заредят и работят 50 години и са изключително безопасни. Но САЩ настояват ли , настояват за добив на шистов газ от техни компании , който за нас си е чиста проба внос..какво като се произвежда тук ? Ние трябва да плащаме на компаниите им с пари които те ще изнасят и харчат някъде другаде - това е вносен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
no_thanks
преди 11 години
----->"Катар на Балканите"?!?!?!Интересно.Значи иска да станем исклямска абсолютна монархия и 95% от територията да е пустиня!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Бре, да не повярваш. Признаха, че няма достатъчно шистов газ. Изглежда разбраха, че не сме толкова прости и пуснаха втората серия на сериала. Целта е да ни успят и тъкмо да си помисли, че сме се отървали да ни сложат чатала на врата. Тази дума "либеризация" хич не ми харесва. В превод означава "Давайте по-бързо да ви съсъпваме околната среда, че кинти ни трябват" Видяха едно око в кьоравия - и него искат да извадят. Я, марш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Идеално!!Тъкмо енергийната мафия няма да може да изнася! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
И според мен има далеч по-добри алтернативи на това да си тровим природата, на нашата територия има сравнително малко хора и предостатъчно земя както за соларна така и за вятърна енергия. Но най-добре да се наблегне на енергийната ефективност и изграждането на локални соларни панели за ползване директно от хората, но за жалост за това изобщо не се говори, защото няма да има лапачка за големите енергийни вампири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Абе, експерти и министри и прочее *** - ще ви го напиша бавно, за да го възприемете - БЪЛГАРСКИЯТ - НАРОД - НЕ ЖЕЛАЕ - ДА ТРОВИТЕ - ЗЕМЯТА МУ - С ШИСТОВ - ГАЗ !!!!!!Ще го възприемете доброволно ли или ще трябва да набием на кол кратуните на неколцина от вас !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
ABBA
преди 11 години
ШИСТОВИЯ ГАЗ Е САМО БОНУС ОТ ЗАРАВЯНЕТО НА ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ !!!!!ТОЛКОЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
balkando
преди 11 години
Шистов газ в държава, която е 50% планини ?! В същото време поне половината от водоснабдяването и напояването разчитат на кладенци(особено в Добруджа и Мизия), а не на гравитачни води. Колко територия остава за шистов добив ?! На всеки е ясно, че шистовия добив е икономически смислен, когато се прави на голяма незаселена територия - Канада, Аляска, Сибир... Дори Полша, в пъти по-голяма държава, наскоро обяви спиране на проектите за добив на шистов газ.На кого избщо е необходим спорът за шистов газ в България ?! Само като противовес на руския интерес ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още