Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България отчита двоен спад при разпространението на АЧС в сравнение с 2019 г.

Десислава Танева предложи на земеделските министри от ЕС промяна в режима на рестрикции в различните огнища на вируса

България отчита двоен спад при разпространението на АЧС в сравнение с 2019 г.

Снимка: Министерство на земеделието

През тази година България отчита двоен спад на интензитета на разпространение на Африканската чума по свинете (АЧС) в сравнение с 2019 г. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на неформална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на ЕС, предаде пресцентърът на агроминистерството.

Тя подчерта, че страната ни се присъединява към позицията на Чехия и Полша за намаляване на административната тежест, свързана с мерките и със съфинансирането и възстановяването на разходите по заболяването, направени от страна на държавите членки. 

Още по темата

Земеделският министър призова Европейската комисия да даде възможност чрез новия европейски Закон за здравеопазване на животните да се прилага дерогация и при заболяването АЧС.

"Стопанствата, които са с гарантирана биосигурност в инфектираната зона, да не попадат под общите рестрикции за забрана за движение на животни и стоки“, коментира Десислава Танева.

По думите й ЕС трябва да ревизира подхода си за заболяването. Българският министър допълни, че освен опростяването на административните мерки, всички страни трябва да имат яснота и точен срок по отношение на реимбурсирането на средствата, които се дават за превенция и спешни мерки за борба с АЧС. 

По време на срещата страната ни направи отново предложение държавите членки да могат да прилагат частично метода „стемпинг аут“.

„Това означава, когато се установи болно животно, то да бъде унищожавано заедно със животните, които са контактни с него само в обхвата на обора, на територията, на която е установено заболяването“, уточни министър Десислава Танева.

Земеделският министър подчерта, че  това трябва да бъде възможно при условие, че всички страни-членки имат надградени мерки за биосигурност на най-високо ниво, които са по решение на европейските санитарни власти.

Според нея трябва да бъде взето законодателно решение за промяна на задълженията на режима на рестрикции в трите вида огнища, където възниква вирусът, а именно индустриални и лични стопанства, както и дивата природа.

Десислава Танева изтъкна, че България има опит в борбата с АЧС повече от две години. Тя припомни, че през миналата година е приет План за превенция, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България за 2020 г.

„Той включва различни мерки за финансиране, както и нормативни и законодателни изменения в посока подкрепа на биосигурността на фермите“, каза още тя.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 юли