Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България отчита лек напредък в конкурентоспособността

На бизнеса ни пречи корупцията, бюрокрацията и неадекватно обучената работна ръка, показва оценка на Световния икономически форум

България отчита лек напредък в конкурентоспособността

Снимка: Pixabay

България се изкачва леко в класацията за конкурентоспособността, изготвена от Световния икономически форум. Според оценката на организацията през тази година страната ни заема 50-то място от 138 държави по отношение на условия за вършене на бизнес. През 2016 година бяхме на 54-то място, но и броят на държавите в класацията беше 140.

От доклада е видно, че най-проблематичните фактори пред бизнеса у нас са корупцията, неадекватно обучената работна сила и ниската работна култура. Конкурентоспособността на страната ни се спъва още от неадекватната инфраструктура, данъчната система и достъпа до финансиране.

Световният икономически форум отчита още бюрокрацията и нестабилността на правителствата като фактори, които утежняват развитието на бизнеса в България.

Още по темата

Докладът за глобалната конкурентоспособност се публикува във времена на растящи разлики между доходите, социални и политически търкания, както и всеобщо чувство за несигурност относно бъдещето, пишат авторите.

Страната с най-добри показатели по отношение на конкурентоспособността на икономиката е Швейцария, следвана от Сингапур и САЩ. Челната десетка завършват Холандия, Германия, Швеция, Великобритания, Япония и Хонконг.

Със своето 50-то място България изпреварва няколко държави от Европейския съюз - Гърция (86), Кипър (83), Хърватия (74), Унгария (69), Словакия (65), Румъния (62) и Словения (56).

Като цяло оценката на Световния икономически форум е, че ръстът на световната икономика остава слаб - от 4,4% през 2010 година до 2,5% през 2015 година. Нещо повече, перспективите не са добри - много страни отчитат слаб растеж на продуктивността и голямо неравенство по отношение на доходите, цените на суровините падат, но в същото време периодът е без сериозни катаклизми.

През последните години се набюдава засилване на мерките за протекционизъм. 

Светът започва Четвъртата индустриална революция, характеризираща се с навлизането на технологиите във всички сектори, отчита още организацията. Промяната е историческа както по отношение на обема, така и на скоростта, с която навлиза. Технологиите променят света около нас и начина, по който започваме да възприемаме "човешкото", пише още в доклада.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Инвестор? Що се излагате - цитираните данни са от 23.08.2016?
Освен това 4 места напредък от 54 до 50то хич не са малък успех - в проценти това са близо 7.5% напредък в ранговете - Пак ли бихте казали че напредъка е лек ако икономиката ни се вдигне съд 7.5% ръст за година?
Изобщо тази статия за пълнеж ли я писахте или искахте да кажете нещо по същество?

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия