Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България отменя пълната забрана за културни и спортни събития

Няма да спират учебните занятия в градовете с положителни проби, грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март

България отменя пълната забрана за културни и спортни събития

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният щаб срещу коронавируса обяви нови мерки за безопасност в страната.

Учебните занимания не се отменят по принцип, дори и в области със случаи на коронавирус. Но ако има конкретен случай на болен ученик, съответното учебно заведение ще се поставя под 14-дневна карантина.

Това стана ясно от думите на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб.
Той обяви мерките, които трябва да се прилагат в области, които са засегнати от инфекцията и такива, които не са, предава Dnes.bg.

В детските и учебни заведения да не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

В области, в които има случаи на зараза, се забранява посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца. 

Още по темата

Забранява се и провеждането на масови мероприятия - зелени училища и екскурзии. Същото важи и за спортни мероприятия, а ако не могат да се отменят, да се провеждат без публика.

Да се отменят конференции, конгреси и други научни прояви, е друга мярка, която, по думите му, действа и в световен мащаб.

По отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - ще се ограничат до присъствие на не повече от 250 човека, като се осигури минимално разстояние между тях от 1 метър.

Препоръчва се поне 15 минути проветряване по три пъти на ден в публични сгради.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки, каза Мутафчийски.

По думите му лечебните заведения, където има болни с коронавирус, няма да се затварят.

Мутафчийски каза още, че стопанският живот не трябва да се ограничава, но да се избягват ненужните пътувания в рамките на градовете.

Учебните занятия в областите без потвърдени случаи на COVID-19 се провеждат при засилени хигиенни мерки - дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена. Освен това в началото на всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на хигиена съобразно препоръките на здравното министерство и Световната здравна организация.

„Учениците, учителите и персонала с грипна симптоматика следва да бъдат освобождавани и да последва консултация с лекар. По време на учебните занятия бдителността трябва да е повишена“, коментира Мутафчийски.

По отношение на културни масови прояви на закрито важат същите мерки като в областите с потвърдени случаи. На други публични места на закрито да се осъществява проветряване и минимум 15-минутна дезинфекция три пъти на ден, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

Грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март. Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип Б на територията на общината, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход както за децата, така и за персонала.

Български транспортни и куриерски фирми също въведоха мерки за превенция във връзка с разпространението COVID-19. Обработка на пратките с ръкавици и при необходимост работа с предпазни маски, спазване на препоръчителната дистанция, дезинфекция и осигуряване на вентилация в офисните пространства, складовите бази и товарните автомобили, са част от предпазните мерки.

По статията работиха: автор Веселина Йорданова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

4
 
10
 
8
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Забележете,че точно в Германия има най-малко починали. Там не затвориха нищо. Приеха,че ще плъзне това и насочиха усилия към помощ когато се разболееш.... а точно апарати за дишане.... защото от това умират .... общо взето пневмония затруднено дишане ... смърт.....
1
 
11
 
7
Solar Power до: Hahoto
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Haho ... донакъде си прав и те подкрепям. Само напомням,че разни легла с кислородни маски по болници в Княжество България (без София) има сигурно 10-15 в болница...... Само,че Амон Ра , Горанов и каскета ни занимаваха с наредби, божков и други глупости вместо да се оборъдваме с апарати за дишане. Защото това е почти единственото което може да помогне за намаляне на починалите .......
2
 
6
 
6
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Подкрепям те напълно. Дори още по голям резултат би имало мораториум върху пипане на данъци и касови апарати и наредби и други административни глупости за 10 години.
0
 
11
 
5
преди 6 месеца
Ето какво казва доктора от Бергамо, ето какво се е задало и към нас. Какво ни е отношението към вируса - паникьорско или омаловажително, за вируса е без знаение!
"Cъжaлявaм, нo зa мeн, кaтo дoктoр, нe e уcпoкoитeлнo, чe caмo възрacтнитe и хрoничнo бoлнитe ca в нaй-ceриoзeн риcк. Пeнcиoнeритe ca нaй-гoлямaтa възрacтoвa групa в cтрaнaтa и e труднo дa нaмeриш някoй нaд 65 г., кoйтo дa нe приeмa лeкaрcтвa зa кръвнo нaлягaнe или зa диaбeт.

Cъщo тaкa cъм cигурeн, чe кoгaтo видитe интубирaни млaди хoрa във cпeшнoтo, или пo-лoшo, cвързaни c ЕСMО, вcичкaтa caмoувeрeнocт, чe cтe млaди щe ce изпaри. И дoкaтo имa хoрa, кoитo в coциaлнитe мрeжи ce хвaлят, чe нe ги e cтрaх, игнoрирaйки прeдупрeждeниятa и ce oплaквaт, чe нoрмaлният им живoт и нaвици ca нaрушeни, eпидeмиятa ce рaзрacтвa. Вeчe нямa хирурзи, oртoпeди, урoлoзи, ниe cмe caмo лeкaри, кoитo извeднъж cтaнaхa чacт oт oтбoр, кoйтo пocрeщa цунaмитo, кoeтo ни изтoщaвa.

Cлучaитe нa бoлни ce увeличaвaт, дo 15-20 хocпитaлизaции нa дeн. Рeзултaтитe oт прoбитe идвaт eдин cлeд друг: пoлoжитeлeн, пoлoжитeлeн, пoлoжитeлeн.

Извeднъж cпeшнoтo ce cривa. Взимaт ce cпeшни мeрки: нужнa e пoмoщ в интeнзивнoтo. Cлeдвa крaткa cрeщa c oбяcнeниe кaк ce изпoлзвa coфтуeрa в cпeшнoтo и cлeд някoлкo минути cъм дoлу, дo “вoйнитe”, биeщи ce нa фрoнтa. Диcплeитe пoкaзвaт вce eднo и cъщo: “тeмпeрaтурa и зaтруднeнo дишaнe”, “тeмпeрaтурa и кaшлицa”, “дихaтeлнa нeдocтaтъчнocт”… прeглeдитe, рaдиoгрaфoлoгичнитe изcлeдвaния пoкaзвaт eднo и cъщo: “двуcтрaннa интeрcтициaлнa пнeвмoния”. Вcички имaт нуждa oт приeм, някoи имaт нуждa и oт интубирaнe, и oтивaт в интeнзивнoтo.

Зa някoи вeчe e къcнo. Интeнзивнoтo e пълнo, a кoгaтo тo ce нaпълни ce cъздaдoхa oщe. Вceки вeнтилaциoнeн aпaрaт e кaтo злaтo."
https://trafficnews.bg/sviat/italianski-lekar-bergamo-da-malcha-e-bezotgovorno-voinata-171639/?fbclid=IwAR1jeqbuoQkW8PpUtq9q8UExXsJGIWIOXoNP37AdsFR4FA4JFdYNsyUTksQ
10
 
3
 
4
Бидонойл до: Mike Florida
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Китай първи започнаха да отменят мерките и въпреки това там новите случаи на заболявания намаляват, което означава, че епидемията отминава по естествени причини, а не заради нечии действия.

Не се смятам за по-умен от италианските управници, поне не много, но при тях водещи са политическите мотиви и общественото мнение с което трябва да се съобразяват, а на мен не ми пука какво мислят хората за коментарите ми.

Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет