IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отстъпва позиции по икономическа свобода

След 28-мата позиция в света за 2009 година, страната ни е заела 45-то място в класацията на института "Фрейзър" за 2010 година

16:15 | 18.09.12 г.
България отстъпва позиции по икономическа свобода

През 2010 година България е отстъпила от предишните си позиции по икономическа свобода и вече заема 45-то място в света. Това показва тазгодишният доклад на канадския институт „Фрейзър”. Данните на изследователите са за две години назад заради технологичното забавяне на статистиката от отделните държави, посочват от Института за пазарна икономика.

България леко влошава резултата си спрямо 2009 година година, което се дължи на забавянето на икономиката и по-голямата роля на държавата, предизвикала прекомерен дефицит и разходи срещу кризата, се посочва в доклада. През 2009 г. страната ни заемаше 28-мо място.

Най-добър резултат България бележи в категорията „достъп до сигурни и стабилни пари”, което се обуславя от валутния борд и ниската инфлация. През 2009 г. и 2010 г., когато кризата удари България най-тежко, средногодишната инфлация беше под 3%, докато в предходните години на бърз растеж достигаше далеч по-високи стойности и дори надхвърли 10% през 2008 г., припомнят експертите.

Тазгодишното издание на доклада показва, че икономическата свобода в света леко се подобрява, като средната световна оценка по скалата от 1 до 10 достига 6,83.

Кризата провокира по-голяма държавна намеса в развитите държави, което срина икономическата свобода по света до исторически ниски нива през 2009 г., посочват авторите на доклада. Завръщането към икономическата свобода през следващата година е все още крехко и водено от развиващите се страни, коментират икономистите.

Докладът поставя на челна позиция Хонконг, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. САЩ и Великобритания продължават да отстъпват, като вече са извън топ 10, което на практика не се е случвало досега.

„Много от правителствата обърнаха гръб на икономическата свобода в отговор на кризата, което забави възстановяването и остави структурните проблеми нерешени“, коментира Петър Ганев, ИПИ.

В тази връзка Ганев припомни, че правителствата в Европа и САЩ отстъпват от традиционно високите нива на икономическа свобода и последиците от това са дълговите кризи, които се задълбочават.

Според Ганев повод за оптимизъм дава развиващият се свят, където икономическата свобода бележи напредък. „Впечатляващо е, че всички континенти са представени в топ 10, което вече рисува един много по-различен свят“, допълни още Ганев.

През последните десет години икономическата свобода в България се разпространява сравнително бързо, припомниха от ИПИ.

През 2000 г. България получава рейтинг 5,37, което я нареждаше на 107-мо място в света. Пет години след това, през 2005 г., резултатът вече е 6,95, отреждащо ни 67-мо място.

През миналите 10 години най-сериозно подобрение се отбелязва по отношение на „размера на правителството” и „достъпа до сигурни и стабилни пари”. Това на практика означава, че сме постигнали намаление при държавните разходи, в данъците и в стабилизиране на паричния сектор, коментират икономистите.

В категорията „регулиране на кредита, труда и бизнеса” също виждаме позитивна динамика, но слабостите остават в сферата на регулациите на труда (минимална заплата и осигурителни прагове, колективно договаряне и т.н.), сочи анализът. Друг недостатък е и огромната административна тежест, тромавата бюрокрация и несправянето с корупционнте практики.

Най-проблемната област си остава „законодателна структура и неприкосновеността на частната собственост”, като тук дори бележим спад през годините – резултатите по индикаторите „безпристрастност на съдилищата” и „независимост на съда” са трагично ниски. Новите индикатори „доверие в полицията” и „икономическа цена на престъпленията” също ни дърпат надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още