Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България пада с 19 места в класация за защита на правото на собственост

Страната ни не само има едни от най-слабите показатели в Европа, но и е изпреварена от страни като Мали, Хондурас и Кения в защитата на собствеността

България пада с 19 места в класация за защита на правото на собственост

Снимка: Архив Ройтерс

България губи 19 места в класацията „Право на собственост“, която оценява защитата на правото на собственост по света, през 2017 г., съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ). В проучването на Alliance Property Rights участват 127 държави, в които живее 93% от населението на Земята и се произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

От данните се вижда, че страната ни се нарежда на 85-то място със събрани 4,8 точки от 10 възможни в класацията. Това не само е едно от най-ниските постижения в Европа, но и страната ни е изпреварена от Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия.

Според анализаторите на ИПИ това означава, че у нас нищо не се променя по отношение на защитата на правото на собственост, докато други държави работят активно върху този проблем.

Оценките на държавите се базират на анализи за постиженията в три области – правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. По тези показатели най-високи оценки получават Нова Зеландия (8,6 точки), Финландия, Швеция и Норвегия. Средният резултат в класацията е 5,6 точки, като от Alliance Property Rights отчитат подобрение на стойността на индекса в световен мащаб.

Още по темата

За България обаче анализите показват, че резултатите намаляват с 0,2 пункта, което води и до загуба на 19 места в класацията спрямо миналата година. Ниски са показателите ни в областта на правната и политическата среда. По отношение на правото на физическа собственост се подобрява индикаторът за достъп до заеми.

От ИПИ обаче обясняват, че по-добрият достъп до заеми е следствие от възстановяването на пазара, а не от политически усилия. Според анализаторите ниският резултат по отношение на политическата среда е показател за липсата на съдебна власт, върховенство на закона и контрол над корупцията.

България се представя най-добре по отношение на защитата на правото на интелектуална собственост – 5,2 точки от максималните 10.

От организацията, която е автор на индикатора, отбелязват доброто представяне на Етиопия през 2017 г. Африка като цяло е континент със ширеща се корупция, но страната е успяла да подобри резултатите си и да се изкачи с 16 места до 87 място в класацията за правото на собственост. В страната са въведени механизми за защитата на физическата собственост, като например имотен регистър, и се подобрява и достъпът до кредитиране.

В страните от Източна Европа и Централна Азия обаче като цяло се наблюдава влошаване на показателите през тази година. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (9)

2
 
4
 
9
Ironhorse до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А, не е кой да е дебел а КОЙ# дебел.
Безобразието на *** е подсигурено, чрез безобразието на КОЙ#.

Иначе искам да се разреши притежаването (не носенето) на оръжие в дома, за защита на живот, чест и собственост. И щом някой нахлуе денем ли нощем ли, да имам правото да го направя опасен отпадък, защото съдържа няколкостотин грама олово.
Тогава и половината полиция спокойно може да бъде съкратена
0
 
5
 
8
Императорът до: Ironhorse
преди 4 месеца
Бо-о-оже, аз говоря за апартейд и създаване на терористически анклави на заграбена земя, ти говориш за някакъв дебел.

Хората лесно могат да се справят с дебелият, като просто подминават павилиончетата му.
0
 
2
 
7
bgMan до: bgMan
преди 4 месеца
*** = и.д.и.о-т-и-т-е
0
 
7
 
6
bgMan до: Гари
преди 4 месеца
Абсолютно!
И не става въпрос само за смешните управляващи или опозиционни политици, те са само кукли на конци.
България е държава на мафията и на ***, които продължават да търпят това.
1
 
14
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Когато бандити управляват държавата...това ще положението. И ще става все по-зле.

Още от Икономика и политика
Димитър Главчев остава депутат