IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя Северна Македония и Албания за ЕС при редица условия

Страната ни ще подкрепи преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония при спазване на определени условия за добросъседство, каза Екатерина Захариева

14:35 | 09.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Gettyimages</em></p>

Снимка: Gettyimages

България ще подкрепи започването на преговори членство в ЕС на Република Северна Македония, но страната ни ще настоява да се спазват определени условия за добросъседство, заложени в рамкова позиция, одобрена днес от правителството.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи пред журналисти в Министерския съвет, че днес правителството е одобрило позиция във връзка с така наречения Пакет "Разширяване" - предложението за започване на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Албания.

„Това, което приехме е, че България подкрепя започването на преговори с двете държави като подчертава, че разделянето им би било грешка, която би могла да доведе до нестабилност в региона“, заяви Захариева, цитирана от БТА.

В позицията, приета днес от правителството по отношение на Република Северна Македония, се набелязват междинни и крайни цели по време на преговорния процес. 

Сред условията, които България ще настоява да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония, в случай че Европейският съвет вземе решение за започване на преговори /на 15 октомври - на ниво външни министри, а на 17 октомври на ниво премиери/, са Република Северна Македония да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за така нареченото македонско малцинство България и ясно да декларира, че няма исторически и демографски основания да се търси малцинствен статут.

България настоява Република Северна Македония да декларира с вербална нота страните членки на ООН, че по отношение на така наречената езикова клауза, независимо от Преспанския договор, се изпълнява договорът с България в неговата цялост. Също така страната трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани поради българското си самосъзнание. Република Северна Македония трябва да премахне от табели и надписи на паметни плочи, сгради на текстове, насаждащи открита омраза към България.

По отношение на смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси трябва да се постигнат конкретни резултати в контекста на решенията от съвместната междуправителствена комисия относно важни личности и събития в периода до 1944 г. за общата ни история, каза Захариева.

Република Северна Македония трябва да промени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата в изпълнение на договорените до момента текстове. При отбелязването на събития и личности, по които вече е постигната договореност, политически фигури, представители на държавни институции трябва да се придържат към постиганата договореност, каза още Захариева.

На първата междуправителствена конференция /на която се одобрява преговорната рамка/ България ще настоява като хоризонтална политика в цялата преговорна рамка, в различни глави, да се включат ясни условия по добросъседство. България ще настоява и за преодоляване на говора на омразата в публичното пространство, включително спрямо хора, които се определят с българско самосъзнание. Страната ни ще настоява да се възприеме от медиите, финансирани от държавния бюджет на Република Северна Македония, както и във филми и публицистични предавания, финансирани също от държавата. 

Външният министър каза, че е много важно преди втората конференция, на която се отварят преговорните глави да се настоява за ясни ангажименти за останалите общо за историята ни личности и събития. Ще се настоява и за ясен график за промяна на учебните материали по съответните предмети в контекста на съответните договорености, както и това да се случи във всички финансирани от държавата филми, книги, документални издания и музеи.
Екатерина Захариева информира, че позицията е изпратена в Народното събрание, Президентството и приета на Съвет по Европейски въпроси.

България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Република Северна Македония само тогава, когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави, каза външният министър.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че според българската позиция България няма да спре Република Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС, но преди реалното им започване има няколко етапа - първа и втора междуправителствени конференции. Затова в рамковата позиция на България е записано, че преди насрочването на първата междуправителствена конференция Република Северна Македония трябва да изпълни няколко условия и от това дали тя ги изпълнява ще зависи дали такава конференция ще бъде насрочена и кога. Преди втората междуправителствена конференция има друг пакет от условия, които Република Северна Македония трябва да спази. До голяма степен, скоростта на преговорите с Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правиха последните две години, заяви Каракачанов.

Условията са свързани със завършване на работата на междуправителствената историческа комисия, като целта не е да се търси компромис между историческите факти и измислиците, каза Каракачанов. Друго условие е промяна на учебниците по история, литература и география, където тези факти да бъдат отразени, като това е ангажимент за срока, в който ще бъде свикана втората междуправителствена конференция, уточни той.

Каракачанов напомни, че Република Северна Македония е единствена от бившите комунистически страни, която не е осъдила репресиите на тоталитарния режим. Затова в рамковата позиция на България е посочено искането хората, които след 1944 г. са били репресирани заради българското си национално самосъзнание или принадлежност към български организации, да бъдат реабилитирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още