IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България поема председателството на ЕС от януари 2018 г.*

Преработеният график на ротационните председателства на ЕС до 2030 г. е приет от Съвета на ЕС

11:46 | 27.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 1 януари 2018 година България поема председателството на Европейския съюз, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева.

Преработеният график на ротационните председателства на ЕС до 2030 година беше приет вчера от Съвета на ЕС, съобщи БНР.

България трябваше за първи път да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз за периода 1 юли - 31 декември 2018 г. Заради решението на Великобритания да се откаже от председателството си през втората половина на 2017 г. обаче Съветът реши да изтегли с шест месеца напред реда на председателствата, започвайки от 1 юли 2017 година. Председателството се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца.

По думите на Кунева разходите за националния бюджет ще са според това колко „амбициозни“ искаме да бъдем. Тя уточни, че няма предвид само културната програма, а да покажем колко много общи неща имаме с Европа, колко стабилен и амбициозен член е България на ЕС, предава Dnes.bg.

„Това е успешно капиталовложение, защото всеки един българин след успешно председателство, когато каже от коя националност е, хората вероятно ще го свързват с културно събитие, което са видели, страница, която са посетили на българското председателство, българин, когото познават“, коментира вицепремиерът.

Засега Кунева не обяви кой ще оглави щаба, който ще работи по председателството ни от 1 август. С външния министър обаче се разбрали по темата и той щял да бъде „опитен дипломат“. 

За България промяната на периода означава и европейски съвети с различни теми. В първата половина на годината преобладават икономическите теми, например има Съвет по конкурентоспособност.

Обучението на администрацията ще е през есента и според Кунева се движи с добро темпо. Тя обаче призна, че с новия срок трябва да се мобилизираме и да работим по-бързо и качествено.

"Поемането на председателството с 6 месеца по-рано следва да ни мобилизира и мотивира допълнително, така че то да протече успешно и България да даде своя принос за по-силен и по ефективен ЕС", написа външният министър Даниел Митов в официалната си страница във Facebook.

Решено беше също в графика да се добави Хърватия, която още не беше приета в ЕС по времето на първоначалното съставяне на графика, за периода януари - юни 2020 година.

Председателството на Естония на ЕС също се измества с половин година по-рано от планираното, тоест, за втората половина на 2017 г., вместо първата половина на 2018 г.  

*Aктуализирано в 12,30 часа с изказванията на Кунева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
ес няма да оцелее до 01.01.2018.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Еваси съюза , дето ше му председателствуваме...ако го има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още