Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България поема председателството на ЕС от януари 2018 г.*

Преработеният график на ротационните председателства на ЕС до 2030 г. е приет от Съвета на ЕС

България поема председателството на ЕС от януари 2018 г.*

Снимка: Ройтерс

От 1 януари 2018 година България поема председателството на Европейския съюз, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева.

Преработеният график на ротационните председателства на ЕС до 2030 година беше приет вчера от Съвета на ЕС, съобщи БНР.

България трябваше за първи път да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз за периода 1 юли - 31 декември 2018 г. Заради решението на Великобритания да се откаже от председателството си през втората половина на 2017 г. обаче Съветът реши да изтегли с шест месеца напред реда на председателствата, започвайки от 1 юли 2017 година. Председателството се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца.

По думите на Кунева разходите за националния бюджет ще са според това колко „амбициозни“ искаме да бъдем. Тя уточни, че няма предвид само културната програма, а да покажем колко много общи неща имаме с Европа, колко стабилен и амбициозен член е България на ЕС, предава Dnes.bg.

„Това е успешно капиталовложение, защото всеки един българин след успешно председателство, когато каже от коя националност е, хората вероятно ще го свързват с културно събитие, което са видели, страница, която са посетили на българското председателство, българин, когото познават“, коментира вицепремиерът.

Засега Кунева не обяви кой ще оглави щаба, който ще работи по председателството ни от 1 август. С външния министър обаче се разбрали по темата и той щял да бъде „опитен дипломат“. 

За България промяната на периода означава и европейски съвети с различни теми. В първата половина на годината преобладават икономическите теми, например има Съвет по конкурентоспособност.

Обучението на администрацията ще е през есента и според Кунева се движи с добро темпо. Тя обаче призна, че с новия срок трябва да се мобилизираме и да работим по-бързо и качествено.

"Поемането на председателството с 6 месеца по-рано следва да ни мобилизира и мотивира допълнително, така че то да протече успешно и България да даде своя принос за по-силен и по ефективен ЕС", написа външният министър Даниел Митов в официалната си страница във Facebook.

Решено беше също в графика да се добави Хърватия, която още не беше приета в ЕС по времето на първоначалното съставяне на графика, за периода януари - юни 2020 година.

Председателството на Естония на ЕС също се измества с половин година по-рано от планираното, тоест, за втората половина на 2017 г., вместо първата половина на 2018 г.  

*Aктуализирано в 12,30 часа с изказванията на Кунева

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
8
 
2
преди 3 години
ес няма да оцелее до 01.01.2018.
5
 
8
 
1
преди 3 години
Еваси съюза , дето ше му председателствуваме...ако го има.

Още от Икономика и политика
ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България