IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България повиши до ІV степен нивото на риск заради коронавируса

Настоятелно препоръчваме на българите, където и да се намират в света, да не пътуват до Китай, призова външният министър Екатерина Захариева

15:43 | 01.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	В Министерски съвет се проведе среща и брифинг с Кирил Ананиев, Екатерина Захариева и Младен Маринов във връзка с контрола на разпространението на коронавирус. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

В Министерски съвет се проведе среща и брифинг с Кирил Ананиев, Екатерина Захариева и Младен Маринов във връзка с контрола на разпространението на коронавирус. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

България ще повиши степента на предупреждение за опасност заради новия коронавирус до предпоследната 4-а степен, се разбра на среща при премиера Бойко Борисов с министрите на здравеопазването, на външните и вътрешните работи по темата. Премиерът излъчваше част от заседанието във Facebook.

„Най-високият код е 5 степен, предлагам да преминем в 4-а степен, което е силна препоръка, да кажем почти забрана, за пътуване до Китай на български граждани", каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник. Наблюдаваме ситуацията“.

През следващата седмица в Брюксел здравните министри на Европейския съюз ще се срещнат, за да бъдат набелязани допълнителни мерки за действие.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че властите у нас вземат всички необходими мерки. Формират се лекарски екипи на три летища в страната, които ще проверяват всички пътници, идващи от страни, в които са регистрирани случаи на коронавируса.

Пристигащите в България китайски граждани или чужденците, които са били в Китай или в територии с установени случаи на новия коронавирус, ще преминават през щателна медицинска проверка още при кацането на самолета на българска територия, съобщи Ананиев, цитиран от БНР.

„При установена висока температура или друго здравословно неразположение, те веднага ще бъдат настанени във Военномедицинска академия в София или в съответното лечебно заведение в градовете Варна и Бургас“, поясни той. Издадени са указания към болниците да осигурят необходими за целта легла.

Останалите хора, които пристигат от засегнатите страни и не проявяват признаци на заболяване, ще бъдат поставяни под домашна карантина, където в продължение на 14 дни ще ги наблюдава общопрактикуващ лекар, каза Ананиев.

„Умолявам, предупреждавам, настоявам и аз се надявам всеки български гражданин, който е там или иска да пътува за Китай, да осъзнава, че ние не можем да забраним да отиват там, или да се върнат - както виждате, харчим много пари, за да си ги прибираме. Но в следващите седмици (...) умоляваме ги и настояваме да не пътуват, ако не е нещо жизненоважно", призова премиерът Бойко Борисов. „Ние не забраняваме, но умоляваме, настояваме" да не се пътува към Китай, уточни той и добави, че така заплахата за близките им в страната става по-голяма.

„Обяснявате най-внимателно, възпитано, че това е огромен риск за близките, за приятелите. Много внимателно проследете китайските граждани, които са били в Китай по Нова година, всички трябва да минат през карантинен период", обърна се премиерът към министрите. „Това не е срещу Китай, просто страховете в света вече са големи и ние сме длъжни, докато се намери решение, максимално да ограничим движението", изтъкна още Борисов.

Същевременно министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че в Китай има около 270 български граждани. До момента никой, освен тримата студенти в блокирания гр. Ухан, откъдето тръгна вирусът, не е потърсил контакт с българското посолство. От тримата български студенти, които пожелаха да бъдат евакуирани от Китай единият е момиче с двойно гражданство - българско и германско. Днес тя ще излети към Германия и ще остане там под карантина, обясни Захариева.

Другите двама ще се приберат с френски самолет до Франция, а от там правителственият самолет "Спартан" ще ги прибере в страната. Те вече са във френското консулство в Ухан и утре сутринта е полетът им за Франция.

„Ще ги приберем и ще бъдат във военномедицинска академия под карантина за 14 дни", каза Захариева. Тя добави, че ако междувременно двамата проявят признаци на здравословно неразположение, ще останат под карантина във Франция.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още