IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България праща офицери в центровете на Европол по тероризъм и трафик на хора

Директорът на Европол Роб Уейнрайт е впечатлен от усилията и напредъка на България в борбата с корупцията и трафика на хора

13:31 | 31.03.16 г.
<p>
	Бойко Борисов и директорът на Европол Роб Уейнрайт. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов и директорът на Европол Роб Уейнрайт. Снимка: БТА

Ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Фактът, че директорът на Европол и знакови хора в борбата с престъпността в Европа, са тук за два дни показва, че не само правителството, но и службите са заработили на необходимото ниво“, заяви Бойко Борисов, цитиран от Агенция “Фокус”.

Европол подкрепя усилията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, каза от своя страна Роб Уейнрайт.

"Днес бях впечатлен от напредъка, постигнат от България и особено в последната година в установяването на бюрото за борба срещу контрабандата. Резултатите вече се появяват. Радвам се, че Европол е допринесъл за борбата на България срещу организираната престъпност, трафика на хора и контрабандата на цигари, както и в други области", заяви Уейнрайт.

Директорът на Европол пожела да продължим ефективната борба с организирана престъпност и корупция, за да постигнем напредък по Механизма за сътрудничество и оценка.

По думите му има две области, които са особено важни за България в Евросъюза - това е борбата срещу тероризма и борбата срещу каналджийството. "Новият център, който Европол създаде срещу борба с тероризма, координира ефективните действия на ниво Евросъюз в тези мрежи. Днес се съгласихме с министър-председателя, че България ще играе важна роля в този център и по-късно днес ще обсъдя условията, при които може да направим това", каза още Уейнрайт.

"Европол е готов да съдейства в усилията ви за борба срещу корупцията", допълни още той.

В отговор на въпрос за публикация в сръбско издание, че България и останалите Балкански държави са част от пътя, по който минава терористите, премиерът заяви, че не коментира такива издания. "Службите ни за сигурност имат специфичен начин за комуникация, не само чрез Европол, Интерпол, но и помежду си. Обмяната на информацията на контраразузнавателните служби никога не касае трета страна“.

"Отделно имаме друг информационен обмен и в рамките на минути се обменя информация, която касае контратерористичната дейност", допълни премиерът.

Премиерът припомни, че след атентата в Париж у нас бе задържан един от организаторите. Премиерът призова медиите да не шумят толкова по тези теми. "Не за друго, а онези хора оттатък гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някой такъв като мен или друг колега, променят плановете си", обясни Борисов.

Премиерът посочи и че всеки ден наблюдават ситуацията с бежанците по българо-гръцката границата. 

"За радост, гръцките министри ежедневно се чуват и с вътрешните министри, службите обменят информация, но за да сме по-сигурни, ние сме си маршрутирали хора в тези райони и получаваме ежеминутна информация, ако има раздвижване по тези центрове. Към момента нямам информация. Преди няколко дни имаше към 500 човека, но гръцките служби ги спряха", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още