IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България празнува 24 май

С традиционни шествия страната ще отбележи тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

09:11 | 24.05.15 г. 4
България празнува 24 май

Денят на българската просвета и славянска писменост ще бъде отбелязан в цялата страна с редица мероприятия.

Според арменски летопис от 1813 г. празникът се отбелязва за първи път в Шумен на 22 май 1813 г. Съвременната историография е приела, че за първи път се организира празник в чест на светите братя Кирил и Методий на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата е на възрожденеца Найден Геров.

Днес кирилицата е използвана от над 250 млн. души по света. На нея пишат и сърби, украинци, монголци, руснаци. До 19 в. се е ползвала и в Румъния.

Химнът на празника, “Върви, народе възродени”, е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Песента включва 14 куплета, като днес най-често се изпълвят 6. Музиката е написана Панайот Пипков през 1901 г.

През 1916 г. в България е установен Григорианският календар като държавен и датата от 11 май се измества с 13 дни напред. По този начин празникът започва да се чества с 13 дни по-късно. След 1968 г. Църквата чества Св. Св. Кирил и Методии на 11 май, а на 24 май започва да се чества като Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май. Той ще участва в церемонията пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година. Държавният глава ще посрещне в 10.00 ч. първите посетители на "Дондуков" 2.

От 18.30 ч. в Националния исторически музей президентът ще даде традиционния прием за 24 май.

Министърът на образованието и науката Тодор Танев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще оглавят в 10.30 ч. празничното шествие за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Към него ще се присъедини и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В шествието ще участват министри, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани.

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства днес на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, заедно с представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе". Проявите са в рамките на посещението на премиера в Италия и Ватикана, във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С академично тържество в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" най-старото ни висше училище ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на университета проф. Иван Илчев. Академично слово на тема "Стволови клетки - какво да очакваме от неочакваните им способности" ще произнесе проф. Румен Панков - заместник-ректор на СУ.

Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН организира днес инициативата "Написаното остава. Пиши Правилно!". Това съобщи пресцентърът на Академията.

На три места в центъра на София от 9.00 до 15.00 часа желаещите да участват в инициативата ще имат възможността да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация.

Трите места, на които всеки може да провери правописа си са - пред кино "Одеон", на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски", на изхода на метростанция "Сердика", на площад "Света Неделя", и пред паметника на Съветската армия.

На тези три места млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Дошлите на инициативата ще имат възможността да обсъдят с учените някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери "Написаното остава. Пиши Правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство "Аз Буки", което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
SA
преди 8 години
Оправете си заглавието - писмеността е българска, създадена в България и разпространена от българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-15-godini-uchilishtata-sa-namaleli-s-36-a-uchitelite-sys-70--195321/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
"България празнува 24 май"Вчера Калин Манолов посвети единчас от предаването си "Констукция " (по програма "Хоризонт" на БНР - мисля, че архива може да се чуе на сайта им ) , да убеждава слушателите, че образованието видиш ли, било СТОКА ... ами втакъв случай, освен да си пожелаем приятен пазарен ден днеска ...... а на подобни национални предатели, като споменатия Калинчо (предател, защото пропагандата си провежда съзнателно, а не от слабоумие) искам да заявя, че образованието е духовен акт и процес, но освен това е въпрос и на НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, досущ както опазването на държавните граници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още