Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България преговаря с Иран за директна авиолиния

Двете страни обсъждат споразумение за международния транспортен коридор Персийски залив – Черно море

България преговаря с Иран за директна авиолиния

Снимка: МТИТС

Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдеща директна линия между двете страни. Това е един от резултатите от проведената на 18 и 19 май в София Междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество, съобщи на заключителното заседание министърът на транспорта Росен Желязков.

Страните са изразили интерес към възобновяване на международния автомобилен транспорт на пътници между тях, информира транспортното министерство. 

Още по темата

Желязков обобщи като най-важни постижения на комисията подписването на меморандуми за сътрудничество в икономиката; акредитацията, пристанищата и морския транспорт, метеорологията, пощите, както и  за взаимодействието между търговските палати на двете страни.

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами каза, че създаването на въздушен мост ще помогне на търговските отношения,  туризма и ще ускори инвестициите.

В рамките на шест месеца ще бъде проведена  заключителна среща за финализиране на проекта на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море.

В областта на морския транспорт с цел насърчаване на двустранното сътрудничество и обмена на морски лица на търговски кораби страните договориха текст на Меморандум за разбирателство за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност.

Обсъдена беше възможността за възобновяване на дейността на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Земеделците не разчитат само на еврофондовете за новата си техника