IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България през 2017 г. - в хватката на обръч от нестабилни процеси

Терористичните атаки през 2016 г. увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през тази година, смята експерт

15:44 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България през 2017 г. ще се окаже в хватката на обръч от нестабилни процеси - все по-хаотична Турция, военно напрежение в черноморския регион, нестабилна Украйна, нестабилност в Западните Балкани, бежански поток и тероризъм. Това прогнозира Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения на пресконференция в БТА.

Той отбеляза, че стабилността на Турция е важна както за целия регион, така и за България. Прогнозите за 2017 г. обаче са в голяма степен негативни, коментира експертът.

Терористичните атаки през 2016 г. увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г., каза Николов. По думите му през последните две години джихадистките нападения са се увеличили 3,5 пъти. Евентуални очаквания, че с физическия разгром на Ислямска държава ще изчезне източникът на тероризма са безпочвени.

Ако 2016 г. беше година на изненадите и начало на радикален обрат, 2017 г. ще е много по-трудна - година на напрежение, изпълнена с предизвикателства, но и с възможности, прогнозира експертът.

Той посочи, че миналата година е била година на невиждана по своята активност информационна война, която ще продължи и през 2017 г. Николов отбеляза, че става все по-кратък периодът между самата манипулация на данни и излизане на истината наяве и вече за броени часове опитът за манипулация се проваля.

В сферата на сигурността ЕС трябва да поеме повече външнополитически отговорности, коментира Симеон Николов. Според него се забелязва желание за еманципиране на Европа и за диалог със САЩ на по-равнопоставено ниво.

Проф. Нина Дюлгерова коментира, че в глобалното пространство има промяна и тя е свързана с изборните резултати в САЩ, но и в Молдова, а и в България, защото по думите й светът се развива и в контекста на широкия черноморски регион.

Тя прогнозира "стабилна нестабилност" през 2017 г., но и баланс. Според нея няма да има световна война, ще има локални конфликти. ЕС през следващите месеци ще има непреодолими проблеми с миграцията, но с опити за национално консолидиране, смята проф. Дюлгерова.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още