IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България призна Националния преходен съвет в Либия

В съвместно изявление с хърватския си колега българският министър на външните работи Николай Младенов изразява подкрепа за Националния преходен съвет

17:02 | 28.06.11 г. 3
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Либийки ликуват след новината, че е издадена заповед за ареста на Муамар Кадафи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Либийки ликуват след новината, че е издадена заповед за ареста на Муамар Кадафи. Снимка: Ройтерс

България и Хърватия приемат Националния преходен съвет (НПС) в Либия като легитимен представител на либийския народ, се посочва в общо изявление на министрите на външните работи на България и Хърватия Николай Младенов и Гордан Яндрокович, разпространено от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„Нашата подкрепа произлиза от разбирането, че НПС е способен да ръководи процеса на изграждане на демократична и единна Либия, основаваща се на върховенство на закона и придържаща се към най-високите международни стандарти за защита на човешките права“, се посочва в изявлението.

„Ерата на Кадафи приключи и той трябва да се оттегли незабавно. Обвинените в престъпления срещу човечеството ще бъдат подведени под отговорност пред  криминален съд“, категорични са двамата министри.

В изявлението се изказва увереност, че Съветът ще продължи своята работа за подобряване на регионалната стабилност в тясно сътрудничество с международната общност, представлявана от Контактната група за Либия.

Николай Младенов е на еднодневно посещение в Бенгази днес, където ще се срещне с председателя на Националния преходен съвет на Либия Махмуд Джибрил и с останалите членове на Съвета. По късно делегацията ще има среща и с представители на неправителствени организации в Бенгази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
georgis
преди 12 години
пак не сме си пили хапчетата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
явно много слепи хора има та гласуват отрицателно но Кадафи е на власт над 40 години и сега се сетиха от нато и америка 4е там трябва демокрация(Кадафи каза 4е пове4е няма да им подарява петрол), зна4и те насилствено налагат нещо с бомби и оръжие над по слабите държави (пълни с ресурси) защо не наложат и в Русия демокрация нима там сега е демокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
аз пък не съм съгласен КАДАФИ Е СВЕТЕЦ И БОРЕЦ ПРОТИВ ЮДЕЙЗМА И НАТОВСКИТЕ (КРЪСТОНОСНИ) ПОХОДИ С ЦЕЛ КРАЖБА НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още