Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България продължава да е в челната тройка по корупция в ЕС

Страната може да губи до 19 млрд. евро годишно от корупция, сочи ново проучване, поръчано от съюза

България продължава да е в челната тройка по корупция в ЕС

Снимка: архив Ройтерс

България продължава да е на едно от водещите места от гледна точка на корупцията в Европейския съюз, което може да струва на страната до 19 млрд. евро годишно. Това сочи ново проучване на RAND Europe - Cost of Non-Europe in the Area of Corruption (Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията), поръчано от Европейския парламент и представено по-рано тази седмица.

България е на второ място и по трите индекса, чрез които организацията измерва нивото на корупция в страните членки на ЕС.

Според индекса ICRG (International Country Risk Guide), който измерва корупцията в рамките на политическата система, страната ни се класира доста над средното ниво за Европа, като водеща в това отношение е Латвия, а на трето място е Литва.

По индекса CPI (Corruption Perception Index), който осигурява данни за възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, преди България е само Румъния, а с малка разлика в показателя след нас е друга съседна страна – Гърция.

По последния показател – индекса COC (Control of Corruption Index), който оценява управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, на първо място отново в Румъния, а на трета позиция след България – Хърватска.

Според изследването като цяло проблемът с корупцията в ЕС може да струва на съюза до 990 млрд. евро на година. Базирайки се на три сценария с различни методологии, които включват както преки, така и непреки влияния, проучването открива, че България понася загуби в брутния вътрешен продукт (БВП), които варират от 4,4 млрд. евро, или 5,08% от БВП, до 19,1 млрд. евро, или 22,01% от БВП годишно.

По отношение на целия ЕС в зависимост от сценария загубите са между 179 млрд. евро и 990 млрд. евро всяка година. Данните са много по-високи в сравнение с оценката на Европейската комисия от 2014 г. за 120 млрд. евро. Изследването на комисията обаче бе фокусирано само върху преките ефекти на корупцията.

„Корупцията е голяма черна дупка в сърцето на европейската икономика“, казва Карл Долан, директор на Transparency International, цитиран от POLITICO. “Ако компаниите виждат, че процесът на обществените поръчки е нагласен, то те няма да участват в това наддаване и от това обществото губи, тъй като няма конкурентни оферти“.

Още по темата

Проучването открива още, че корупцията свързана с обществените поръчки струва почти по 5 млрд. евро на година, като за България тази сума достига 13,8 млн. евро. Този вид корупция включва целенасочено премахване на компании от процеса на наддаване, за да има само един годен кандидат, или ограничаване на времето, в което една компания трябва да реагира на търг по нов договор.

За да се намали този вид корупция, RAND Europe предлага ЕС да приложи система за електронни обществени поръчки в целия съюз, което ще намали загубите от корупция с 920 млн. евро. Ако подобна система бъде наложена, проучването изчислява, че в България корупцията ще намалее с почти 5 млн. евро.

Друга мярка за намаляване на корупцията е създаването на Европейска прокуратура, предлага проучването. Подобна институция ще разследва случаите на корупция и може да понижи загубите от корупция с 0,2 млрд. долара на година. За България това ще означава намаляване на корупцията с 4,6 млн. евро.

Страните с най-висок риск от корупция в обществените поръчки в ЕС освен България са Полша, Румъния, Литва, Кипър и Хърватска, сочи проучването. Много от тези страни получават сериозно финансиране от ЕС – Полша, например, е получила над 1,4 млрд. евро чрез европейски фондове през 2013 г., но е една от страните в най-голям риск за корупция в обществените поръчки през същата година.

„Предвид мащаба на проблема това са много скромни предложения“, казва Долан. „А фактът, че ЕС не успява да въведе подобни скромни неща вероятно е знак за това колко слаб приоритет е това за ЕС през последните няколко години“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
25
преди 3 години
Няма профилна снимка
Бойко каза, че корупция няма. Сигурно Радан ги е излъгал! Ето, фалира Булгартабак, сега и името на България черни, мискинин неден!!!

(за хората, оперирани от чувство за хумор - ироничен съм)
1
 
0
 
24
kalendar до: DutyFree
преди 3 години
А бе...между другото-гледай Естония с нейното електронно правителство и я съпостави с комунистическите Дания и Швеция
1
 
2
 
23
kalendar до: DutyFree
преди 3 години
ами...предвид, че ти всички наричаш червени...някакви си, то се замисли какъв социопат си-ние сме си приятелчета помежду си, а ти с кой си приятел:) баре един имаш ли?:) Не ти ли е самотно?
1
 
0
 
22
kalendar до: data
преди 3 години
1
 
2
 
21
kalendar до: DutyFree
преди 3 години
Баце, виж си писанията и се замисли кой е болният:)

Още от Икономика и политика
2914 трудови злополуки в България през 2018 г., с три повече от 2017 г.