IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България рекламира морските си курорти пред туристите, търсещи безопасност

След терористичните нападения в популярни дестинации печелят страни като Испания, Португалия и България, за които се приема, че рискът е по-малък

20:42 | 11.03.16 г. 4
България рекламира морските си курорти пред туристите, търсещи безопасност

България представя черноморските си курорти и богатата си природа на тазгодишното туристическо изложение ITB в Берлин с надеждата да привлече туристите, които вече не смеят да посетят популярни дестинации като Египет и Тунис след нападенията на ислямисти, пише Ройтерс.

"Очакванията са толкова големи, че много хотелски оператори се безпокоят дали ще имат достатъчно легла", е заявил днес пред агенцията консулът по икономическите въпроси в българското консулство във Франкфурт Пламен Бакалов.

Нападенията в популярни туристически дестинации, сред които морски курорт в Тунис и Париж, през миналата година притесниха туристите и резервациите за много дестинации като Тунис и Египет рязко намаляха.

В Турция имаше серия нападения на ислямистки бойци и кюрдски сепаратисти, докато Гърция е на предна линия в мигрантската криза в Европа.

Така печеливши са дестинации, за които се приема, че рискът от нападения е по-малък, като Испания, Португалия и България.

Варненският туроператор Suntours обяви, че резервациите за лятото от Германия в момента бележат растеж от 12% спрямо същия период миналата година, а освен това очаква руските резервации да се увеличат с 10-15%.

"Това вероятно е така, защото сме възприемани като безопасна дестинация", коментира пред Ройтерс мениджърът на Suntours Нина Чамова по време на изложението в Берлин.

Освен с 380-километрово черноморско крайбрежие, планини, манастири и исторически забележителности, България се рекламира и като евтина дестинация, подходяща за семеен туризъм, пише още Ройтерс.

Данни на Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC) сочат, че туризмът възлиза на около 13% от българската икономика.

Германският сайт за пътувания kayak.de отчита, че онлайн търсенето на полети до Варна и Бургас е нараснало съответно с 13% и 15% през първите два месеца на годината.

Петзвездният курорт Duni Royal Resort в Созопол информира, че резервациите за лятото в момента са с 20 процента повече спрямо миналата година главно благодарение на германски туристи.

Миналата година туристическите посещения са намалели с около 1% главно заради спад на туристите от Русия, допълва Бакалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Бг си е един *** заедно с мизерните така наречени курорти...тук идват само на заточение чужденци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
marto76
преди 8 години
Ами както се казва - само българските морски курорти ни останаха! Еко-терористите на Прокопиев от политическата формацийка "Зелените" стопират развитието и модернизацията на зимните ни курорти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още